Informatiesessie over parkeermaatregelen

Gisteravond hielden we een informatieve online bijeenkomst over de maatregelen die we voorstellen voor de bouw van 2.000 woningen, waarvan de helft betaalbaar, op het Pionier-Bolsterrein. We halen met deze en volgende fysieke bijeenkomsten informatie op en komen dan rond mei dit jaar met een voorstel naar de raad. Lees hier het artikel dat Wim Wegman schreef voor het Haarlems Dagblad. Of kijk op de site van de gemeente.

Gratis parkeervergunningen voor de omwonenden van het Pionier-Bolsterrein in Nieuw-Vennep? Dat kan, maar de beleidsadviseurs van de gemeente zijn er geen voorstander van. „Parkeren is eigenlijk nooit gratis. En ook het vertrekken en controleren van de vergunningen kost geld”, betoogden ze tijdens een online informatie-avond over betaald parkeren in Nieuw-Vennep.

In het dorp is grote beroering ontstaan over de plannen van de gemeente om over een paar jaar betaald parkeren in te voeren rond het Pionier-Bolsterrein. Daar verrijzen ongeveer 2000 woningen. Om zo veel mogelijk huizen kwijt te kunnen, en toch ook een aantrekkelijke wijk over te houden, mogen de nieuwe bewoners daar straks niet meer op straat parkeren. Dat moet in betaalde, bovengrondse parkeergarages gebeuren. Om te voorkomen dat ze met hun auto’s uitwaaieren over de parkeerplaatsen in de omliggende wijken, wil de gemeente ook daar betaald parkeren invoeren.Lees ook:Storm van protest tegen betaald parkeren in de wijken rond het Pionier-Bolsterrein: ’Wij moeten betalen voor een probleem dat de gemeente heeft gecreëerd’

Veel van de huidige bewoners zijn daar fel tegen. Een online-petitie heeft al duizenden handtekeningen gekregen. Ook de wethouders en de ambtenaren die aan het woord kwamen tijdens de online-bijeenkomst, verwezen naar die ’enorme betrokkenheid in de buurt’ bij dit onderwerp. Wat niet wil zeggen dat ze de plannen voor betaald parkeren heroverwegen. 

Chaos

Volgens Bart van Hussen van onderzoeksbureau Empaction zou het gratis houden van de bestaande parkeerplaatsen leiden tot chaos in de wijk. ,,Het systeem met bovengrondse parkeergarages werkt prima, zo is in andere, vergelijkbare dorpen als Nieuw-Vennep gebleken. Maar dan moet de gemeente de nieuwe bewoners wel stimuleren hun auto’s ook echt in die garage neer te zetten. Dat lukt niet als er gratis plekken in de buurt zijn’’, zei Van Hussen.Lees ook:Dorpsraad schaart zich achter ’parkeeropstand’ in Nieuw-Vennep: ’Kijk naar goedkopere oplossingen, zoals gratis vergunningen’

De onderzoeker bagatelliseerde het bedrag dat de bewoners straks moeten betalen voor hun parkeervergunning. „Iets meer dan veertig euro per jaar. Vijfenzeventig cent per week dus.” Bij wijze van compromis heeft de Dorpsraad Nieuw-Vennep eerder voorgesteld, als het parkeren dan toch aan banden moet worden gelegd, de vergunning voor de huidige bewoners gratis te maken. Daar voelde de beleidsadviseur van de gemeente Haarlemmermeer eigenlijk niets voor. Zo’n vergunning kost geld en het is redelijk dat de gebruikers daarvoor betalen, luidde zijn redenering. Al voegde hij er wel aan toe dat de politiek uiteindelijk besluit of de vergunningen gratis zijn of niet.

Schiphol

Verschillende sprekers maakten ook duidelijk dat het betaald parkeren een einde maakt aan de overlast van Schipholgangers. Dat probleem heeft weliswaar niets te maken met het Pionier-Bolsterrein, maar zorgt voor een flinke parkeerdruk in het dorp. Veel reizigers proberen de betaalde parkeerplaatsen op Schiphol te omzeilen door hun auto in Nieuw-Vennep achter te laten en dan de snelbus naar de luchthaven te nemen.

De online-informatiebijeenkomst is niet het laatste woord in de discussie. De gemeente houdt in maart en april nog twee ’live’ bijeenkomsten voor inwoners en ondernemers. In juni moet de gemeenteraad er vervolgens een besluit over nemen. Wim Wegman, Haarlems Dagblad.

Geef een reactie