Niet langer wachtgeld voor raadsleden

HighFive

 

Klik hier voor het item

Gemeenteraadsleden die de raad verlaten mogen in de toekomst geen aanspraak meer maken op wachtgeld. Dat staat in een initiatiefvoorstel dat de SP en de VVD deze week samen indienen. “Deze tijd van bezuinigingen biedt een perfecte mogelijkheid om de wachtgeldregeling voor ex-raadsleden te schrappen” aldus de fractievoorzitters van SP en VVD, Laurens Ivens en Robert Flos. 

Raadsleden kunnen minimaal zes maanden wachtgeld krijgen ongeacht of ze hun termijn van vier jaar hebben uitgezeten of midden in de raadsperiode hun zetel hebben opgegeven. Daarna kunnen ze nog langer wachtgeld ontvangen indien ze voor een langere periode in de raad hebben gezeten. Uiteindelijk kan deze betaling zelfs twee jaar doorlopen. De gemeente geeft hier elke raadsperiode zo’n twee ton aan uit. Geld dat volgens SP en VVD bespaard kan worden.

Wat de SP en de VVD betreft, komt er nu een einde aan de regeling voor alle zittende en toekomstige raadsleden. Ivens: “Veel raadsleden hebben gewoon een baan naast hun raadszetel, wat voorkomt dat ze aan de bedelstaf raken bij vertrek aan de raad. Bovendien bestaat voor raadsleden niet de onzekerheid over hun positie, ze zitten in principe gewoon vier jaar in de raad. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor leden van de Tweede Kamer, waarvoor op ieder moment nieuwe verkiezingen uitgeschreven kunnen worden.” Flos: “Wachtgeld voor raadsleden is onzin en schrappen levert een bezuiniging op die de stad in ieder geval niet raakt.”

 

Geef een reactie