Verdienen

De gemeenteraad wil inzicht in de complete inkomsten van Ivo van Hove, de baas van Toneelgroep Amsterdam.Een ruime raadsmeerderheid vindt het merkwaardig dat de gemeente niet weet hoeveel hij jaarlijks verdient, terwijl Amsterdam op jaarbasis ruim drie miljoen subsidie aan zijn gezelschap uitkeert.

‘We moeten inzicht hebben in wat hij in zijn totaliteit verdient,’ zegt Marja Ruigrok van collegepartij VVD. Evelien van Roemburg van coalitiepartner GroenLinks is het daarmee eens.

‘Ik weet niet of die cijfers openbaar moeten zijn, maar de gemeenteraad zou er in elk geval vertrouwelijk inzicht in moeten hebben.’

Onacceptabel
‘Mist over salaris is onacceptabel,’ aldus CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari. Haar D66-collega Jan Paternotte vindt dat de Kunstraad, die advies geeft over subsidieverstrekking, moet weten hoeveel Van Hove verdient.

Alleen de PvdA aarzelt. Raadslid Martin Verbeet denkt nog na over het stellen van raadsvragen. Zaterdag meldde deze krant dat Van Hoves jaarsalaris onder de balkenendenorm zit van 193.000 euro. Daarnaast heeft hij echter ook neveninkomsten uit gastregies in het buitenland, die voortvloeien uit zijn werk bij Toneelgroep Amsterdam (TA).

Volgens TA wordt zijn salaris ter compensatie gekort met een bepaald percentage, dat TA niet bekend maakt. Hoeveel Van Hove elders bijverdient, weet de raad van toezicht naar eigen zeggen niet. Volgens Rutger Koopmans, voorzitter van de raad, hoeft dat ook niet. ‘Dat verlangt de subsidiegever niet van ons.’

TGA

Geef een reactie