Soter: uit de uitkering in de beveiliging

Om meer inzicht te krijgen in ondernemen in de stad en de rol die de gemeente kan spelen bij het faciliteren van ondernemerschap gaat Marja Ruigrok het gesprek met ondernemers aan. Ditmaal ging Marja in gesprek met Jos van Hintum eigenaar van Soter.

Wie is Jos van Hintum?

Jos is eigenaar vanΒ Soter, een opleidings- en beveiligingsbedrijf. Soter richt zich met name op mensen die in een uitkering zitten en die omgeschoold kunnen en willen worden tot beveiliger 2: β€˜β€™Wij verzorgen de opleiding en iedereen die slaagt en door de screening van de politie komt, krijgt een baan’’. Het lijkt de ultieme manier om mensen aan het werk te krijgen, toch is het niet eenvoudig: β€˜β€™Het is moeilijk om aan mensen te komen. Ik moet toch wel van minimale inzet uit kunnen gaan, zoals het op tijd op een afspraak komen. Zelfs dat is vaak lastig’’.

Contact met de gemeente

Jos heeft contact Dienst Werk en Inkomen (DWI) in Amsterdam en een landelijke scholingsovereenkomst met het UWV: “In Lelystad, Almere en Zaanstad gaat het makkelijker dan in steden als Rotterdam en Amsterdam. Mensen moeten bereid zijn om alle uren van de dag en alle dagen van de week te willen werken. Laatst hadden we een bijeenkomst met twaalf mensen, daar zijn er dan drie geschikt bevonden voor de opleiding.” De ervaringen met de overheidsinstellingen zijn wisselend: “Als ondernemer begrijp je die instellingen soms niet. Je moet met een beslissingsbevoegde persoon afspraken kunnen maken en dat moet toch wat sneller kunnen dan nu vaak gebeurt.”

Regelgeving

Met vergunningen of reclamebelasting heeft de ondernemer in Amsterdam niks te maken. Het werk is in Amsterdam, maar voor de vestiging is bewust gekozen voor Diemen in verband met de kosten voor het parkeren in Amsterdam: “Wij beginnen om 07:00 uur met onze lessen en we krijgen zo’n 15 man per bijeenkomst binnen. Dan red je het niet met 1 parkeerplek met 50 m2.” Het contact met de gemeente in Diemen verliep overigens zeer soepel: “Er kwam een ambtenaar langs om de boel te checken en ik kreeg een brief dat alles geregeld was.”

WerkgelegenheidΒ 

De insteek van Soter is om mensen aan een vaste baan te helpen: “Met een slagingspercentage van 95% luk dat ook goed’’. Op de vraag of beveiligingswerk zich ook leent voor uitzendwerk, antwoord Jos bevestigend: β€˜β€™Natuurlijk kan dat. Je moet in dit werk enorm flexibel zijn.”

Heb je vragen over deze rubriek of weet je ondernemers die Marja op de koffie willen ontvangen, laat het Marja dan weten door een mail te sturen naar m.ruigrok@vvdamsterdam.nl

Soter

Geef een reactie