Geef ondernemers in de binnenstad de ruimte

Na jarenlang gebakkelei over een tussendeur met stadsdeel centrum heeft Patisserie Kuyt besloten bezwaar in te dienen bij de rechter. Iets wat in iedere andere stad een betrekkelijk eenvoudige procedure zou zijn geweest, is in Amsterdam uitgelopen op een bureaucratische veldslag. VVD Amsterdam wil dat ondernemers de ruimte wordt gegund om te ondernemen en pleit voor een versoepeling van het vergunningenbeleid.

Maatwerk

VVD-raadslid Marja Ruigrok: “Dit is de zoveelste maal dat een ondernemer dreigt vast te lopen in de regelbrij van stadsdeel Centrum. Wat VVD Amsterdam betreft is de maat vol en moet gekeken worden hoe de gemeente ondernemers kan faciliteren in plaats van hinderen. Dat vraagt om maatwerk, met af en toe een uitzondering.”

Welstand

De banketbakker, die al veertig jaar succesvol onderneemt in de Utrechtsestraat, wil naast zijn zaak een tearoom openen waar de gekochte taartjes onder het genot van een kop koffie of thee kunnen worden gegeten. Om te voorkomen dat zijn klanten door weer en wind buitenom van de ene naar de andere zaak moeten lopen, wil hij een doorgang tussen beide panden aanleggen. In het verleden is toestemming gegeven om een personeelsdoorgang tussen beide panden te maken dus geheel nieuw was de situatie niet. Ondanks positief advies van de Commissie Welstand en Monumentenzorg weigert het stadsdeel een vergunning te verlenen voor de tweede tussendeur op basis van een later vastgesteld -strenger- bestemmingsplan.

Middenstand

VVD-deelraadslid in Centrum Hans Mensink: “De afgelopen jaren heeft de VVD-fractie zich ingezet voor deze ondernemer. We gaan de komende periode door om gewaardeerde ondernemers zoals Patisserie Kuyt te behouden voor de binnenstad. Het is een groot verlies als te strenge regelgeving de oorzaak is van het verdwijnen van zelfstandige, toonaangevende middenstand uit de grachtengordel.”

Kijk hier voor extra aandacht op AT5 en op Telegraaf TV

Hans Mensink

 

Geef een reactie