Proef verruimde openingstijden nachtclubs voorlopig voortgezet

Op aandringen van de VVD zal de proef met verruimde openingstijden voor nachtclubs in het centrum van Amsterdam voorlopig worden voortgezet. Momenteel vindt er op en rondom het Rembrandtplein en Leidseplein een proef plaats waarbij nachtzaken twaalf keer per jaar een ontheffing van hun sluitingstijd kunnen aanvragen. Doordat er nog geen besluit was genomen over wat er zou gebeuren nadat de regeling op 1 juli aanstaande zou aflopen, verkeerden ondernemers in onzekerheid. VVD-raadslid Marja Ruigrok kaartte de situatie bij burgemeester Van der Laan aan. Tot tevredenheid van de VVD heeft de burgemeester aangegeven geen enkele reden te zien om te stoppen met de verruimde openingstijden.

Amsterdam kent van Oost tot West en van Noord tot Zuid een veelzijdig en florerend nachtleven. In de stad zijn er clubs, festivals en feesten voor elke smaak. Op het gebied van de dance scene is Amsterdam wereldwijd gezien zelfs één van de belangrijkste spelers. “Een bruisend horecaklimaat is van groot belang voor de stad, haar economie, haar inwoners en haar bezoekers. Dit trekt jaarlijks namelijk niet alleen vele toeristen uit binnen- en buitenland, maar draagt ook bij aan het imago van Amsterdam en het vestigingsklimaat voor investeerders en bedrijven”, aldus Ruigrok. Om het karakter van een bruisende en gastvrije stad te onderstrepen wordt er dankzij de in 2012 vastgestelde horecavisie gestreefd naar meer 24-uurs dynamiek in Amsterdam. Zo worden er voor het eerst 24-uurs vergunningen vergeven en zijn de openingstijden op de uitgaanspleinen in het centrum door middel van de 12-dagenregeling verruimd. De VVD is hier een groot voorstander van.

Hoe de ingezette liberalisering van het horecabeleid zich de komende periode verder zal ontwikkelen, is nog niet duidelijk. Voor de betrokken ondernemers op de uitgaanspleinen in het centrum was deze onzekerheid een probleem, omdat populaire DJ’s al maanden van tevoren geboekt moeten worden. Ondernemers moeten daarom weten waar zij aan toe zijn, zodat de diverse programmeringen hierop aangepast kunnen worden. Precies om deze reden heeft het College in september vorig jaar besloten om op aandringen van onder andere de VVD -ruim drie maanden voor het aflopen van de pilot- duidelijkheid te verschaffen aan de ondernemers en de 12-dagenregeling met een half jaar te verlengen. Burgemeester Van der Laan heeft de ondernemers vandaag wederom gerust gesteld door aan te geven door te willen gaan met de pilot.

Geef een reactie