Letterlijk een stukje geschiedenis van VVD Amsterdam

Fractievoorzitter Marja Ruigrok heeft kunstenaar Ab van Vloten verwelkomd op het fractiebureau van VVD Amsterdam. Ab heeft eind jaren ’70 panelen met de Amsterdamse grachten gemaakt voor het Stikkerhuis. In het Stikkerhuis, dat is opgericht in 1978 aan de Nieuwezijds Voorburgwal, waren toentertijd VVD Amsterdam, L.S.V.A., de Stikkerstichting, de JOVD Amsterdam én de landelijke JOVD gehuisvestigd. Momenteel wordt Ab van Vloten vertegenwoordigd door ArtCreatedBy.com, door hun tussenkomst werden kunstenaar en panelen weer herenigd en hadden we de kans Ab te interviewen.

Een mooi pand in eigendom van de VVD Amsterdam, moest natuurlijk ook mooi aangekleed worden. Kunstenaar Ab van Vloten was een graag geziene gast aan de bar van het Stikkerhuis. Hier ontmoette hij VVD-er Gijs Besseling, die hem vroeg kunst te maken voor aan de muren van het huis. Samen waren ze er al snel uit dat het kunstwerk de grachten van Amsterdam zou moeten uitbeelden. Alle grachtenpanden die afgebeeld zijn, zijn bestaande gebouwen. De panelen beelden echter niet één specifieke gracht uit. Uit het boekje ‘Amsterdamse gevels’, heeft Ab van Vloten de panden en gevels gekozen die hij het mooiste vond. “Ab heeft hiermee als het ware een nieuwe grachtengordel gecreëerd”, aldus Marja Ruigrok.

Het Stikkerhuis is ruim tien jaar lang het liberale hart van Amsterdam geweest. Vele activiteiten zoals Politiek Café Libertijn werden hier georganiseerd. Vaak met leden van het kabinet, zoals oud-minister Nelie Kroes, als gast. Deze innige samenwerking tussen het kabinet en de stad, was zeer kenmerkend voor die tijd.

Toen de Amsterdamse VVD in 1988 het Stikkerhuis verliet, verdwenen de panelen ook uit het pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Wel zijn de panelen altijd in het bezit gebleven van de VVD Amsterdam. Wegens ruimtegebrek kan het fractiebureau de panelen niet meer bewaren. Daarom zijn wij opzoek  naar een nieuwe eigenaar. Heeft u altijd al een stukje geschiedenis van de VVD in Amsterdam in huis willen hebben? Of heeft u een ruimte waar u graag de Amsterdamse grachten aan de muur zou willen hangen? Neem dan contact op met het fractiebureau via fractie@vvdamsterdam.nl. VVD Amsterdam en kunstenaar Ab van Vloten bieden u dan met veel plezier de panelen aan!

 

Ab van Vliet

 

Geef een reactie