Ruimte voor initiatief

Op zoek naar participerende democratie, we zoeken al een aantal jaren. Gisteren was er in de Balie een bijeenkomst over de Burgertop Amsterdam. En het resultaat is eigenlijk: we zijn nog steeds op zoek. Voor mij is het ruimte geven aan initiatieven van bewoners en gebruikers van de stad het allerbelangrijkste. Ik zie niks in verplicht deelnemen, praten om het praten en nieuwe structuren. Voor mij mag de overheid zo klein mogelijk en het eigen initiatief zo groot mogelijk zijn. Als groepen dan iets willen veranderen waar regelgeving voor aangepast moet worden, zullen ze de volksvertegenwoordigers in actie moeten krijgen. En het is ook aan ons om in gesprek te blijven met iedereen in de stad.

Grappig genoeg zat Leo van Synthethron gisteren in het publiek. Samen met hen hebben we in 2010 de grootste peiling ooit in Nederland uitgevoerd. Voor de ANWB wilden we weten hoe er gedacht werd over Kilometerprijs (in de volksmond kilometerheffing). Ruim 400.000 mensen gaven een mening en met invloed!

En al in 2003 startte ik (nog lichtjaren voor mijn politieke carrière) KAP; het Kritisch Amsterdam Panel. Ruim 200 smaak- en spraakmakende Amsterdammers gingen in gesprek met de gemeenteraad over ingewikkelde onderwerpen als woningnood, integratie en jeugdcriminaliteit.

Fantastische manieren om mensen te betrekken. Inspiratie genoeg dus om de dialoog aan te gaan, om ge√Įnspireerd¬†te worden door anderen en om aan de slag te gaan. Niet omdat het moet maar omdat het kan!

Kijk hier de avond terug. De Amsterdamse politici zijn te zien vanaf 1:32.

Burgers aan de top? Debat over de toekomst van de democratie in Amsterdam (Organisatie: St. Burgertop Amsterdam)from De Balie on Vimeo.

Geef een reactie