Netwerkkoningin, een geuzennaam

Ze noemen mij een ”netwerkkoningin”. Dit is vast niet altijd als compliment bedoeld, maar ik zie het als een geuzennaam. Netwerken is in mijn ogen wederkerigheid. Niet wat de ander voor jou kan betekenen, maar wat jij voor de ander kan doen.

Netwerken is leuk en het levert interessante contacten, werk en een groot netwerk op! Dit is de tweede blog in de feestelijke serie 25 jaar Ruigrok NetPanel. Lees hier 3 praktische netwerktips.

Netwerken loont: 3 praktische tips

Toen ik 25 jaar geleden in mijn eentje dit mooie bedrijf begon, wist ik dat ik moest netwerken. Dus stortte ik me er met veel enthousiasme in. Mijn eerste netwerkclub was de Nederlandse Maatschappij voor Nijverheid en Handel. Je kon er voor 50 gulden per jaar (!) lid van worden en ik onderscheidde me toen in elk geval meteen. In een woud van blauwe en grijze pakken viel ik als 25-jarig meisje direct op. Ik ontmoette daar Feijo Sikkinghe die mij in de (nu Koninklijke) Industrieele Groote Club introduceerde. Na het juiste antwoord te hebben gegeven op de vraag wat mijn mores waren, trad ik toe tot het bestuur. En dat brengt me meteen tot…

Tip 1: Actief is effectief. Zorg dat je actief wordt in het netwerk waar je je bij aansluit. Je leert alles sneller kennen en je hebt er altijd lol van.

Ik ben in de afgelopen jaren bij veel netwerken aangehaakt en was daar vrijwel altijd actief: in het bestuur of in een commissie (de Maatschappij, KIGC, Thinktank, MOA, The Other Network, RetailSafari, Amsterdamsche Kring, Amsterdam Partners, de Kring, Esomar, Sprout, MKB, Amsterdam Borrel, the Next Women et cetera). Voor Thinktank heb ik de best bezochte bijeenkomst ooit georganiseerd door Theo Heuft van Yab Yum te vragen naar zijn tips voor relatiebeheer ?

Tip 2: Onderscheid is opvallend. Sluit je naast je eigen brancheclubs ook aan bij netwerken waar jij de enige marktonderzoeker (advocaat, designer, politicus) bent.

Tip 3: Doe als de Japanners. Maak een mentale foto van het visitekaartje (of de ontmoeting die je hebt omdat visitekaartjes uitsterven) en de bijbehorende naam en gezicht (eerst aandacht, dan pas in je tas stoppen, maak daarna aantekeningen).

Meer informatie over netwerken

Omdat ik altijd veel plezier heb in netwerken, kan ik er niet genoeg over vertellen. Ik geef ik regelmatig lezingen en presentaties over dit onderwerp. Lees hier nog meer tips of bekijk het webinar wat ik voor de Broekriem gaf over dit onderwerp.

Dit was blog twee in de serie: 25 jaar Ruigrok NetPanel.

quote

Geef een reactie