Pilot met vrije winkeltijden kan van start

Gisteravond stemde de gemeenteraad in met het voorstel van VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok en voormalig D66-fractievoorzitter Jan Paternotte om een proef te houden waarbij winkeliers in bepaalde winkelstraten in het centrum zelf de openingstijden van hun winkel mogen bepalen. Ruigrok reageert positief:

“Fijn dat consumenten meer mogelijkheden krijgen om te winkelen en goed dat ondernemers meer vrijheid krijgen.”

De pilot begint deze zomer en betreft de winkels in de Kalverstraat, Leidsestraat, Nieuwedijk en het op Damrak. De verkoop van alcohol is uitgezonderd. De proef duurt een jaar en de effecten worden gemonitord.

Ruigrok benadrukt de vrijblijvende opzet van de proef: “Het zijn vrije winkeltijden. Niemand is verplicht om mee te doen.” Volgens haar bieden ruimere openingstijden veel kansen: “Bijvoorbeeld voor tweeverdieners die overdag werken en ’s avonds willen winkelen. Ook zijn er mogelijkheden voor de vroege ochtend. Heb je wel eens geprobeerd voor half acht in een fijne mengformule te ontbijten?” aldus Ruigrok.

Hier lees je het projectplan dat het stadsbestuur ontwikkelde op basis van het VVD-voorstel.

Helaas is de proef niet van start gegaan omdat er alleen animo was van op toeristen gerichte detailhandel. De wethouder gaat de detailhandel actief informeren over de mogelijkheden van het inzetten van ”verlaatjes”.

Geef een reactie