VVD lady gaat er voor

Telegraaf 6 september 2017
Fractievoorzitter Marja Ruigrok van de VVD begint aan haar laatste periode als fractievoorzitter voor de liberale partij. Komende maanden is ze campagneleider, om na de verkiezingen het stokje door te geven aan haar opvolger.
Een goede locatie voor een interview? In de A’DAM Toren, op de 18e verdieping. Het uitzicht over de stad is fenomenaal, maar niet voor iedereen weggelegd. Om binnen te komen in de exclusieve ruimte moet je lid zijn. Kosten: zo’n duizend euro per jaar. „Ik wilde graag een andere werkplek, want sinds ik mijn bedrijf heb overgedragen, leek het mij gepast hen daar niet voor de voeten te lopen.”

Wat wordt de boodschap tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen?
„Er wordt nu nog gewerkt aan het verkiezingsprogramma, maar we gaan ik elk geval het ware liberale geluid laten horen. Dat is in een overwegend linkse stad wel nodig. We laten zien dat wij een partij zijn die bestuurlijke ervaring hebben: de stad is bij ons in goede handen. Zonder betutteling en gejammer dat het hier allemaal hel er verdoemenis is.”

De VVD Amsterdam is de meest linkse VVD-fractie van Nederland, zo wordt gezegd. Steekt dat niet?
„Nee, dat past bij VVD Amsterdam. Je moet realistisch zijn in de omgeving waar je bent. Als je het over autogebruik hebt, vind ik de insteek van VVD-wethouder Pieter Litjens realistisch. Hij zegt: als je er 90.000 mensen bij krijgt, kun je ook niet nog eens 90.000 auto’s aan. Dan loopt de stad vast.”
Maar de auto hoort er volgens hem toch juist bij?
„Zeker, ook voor mij. Steden waar geen auto meer mag komen, zijn volgens mij juist voorbeelden van die pretparken die je niet wilt.”
U wordt desalniettemin ’links’ genoemd.
„Je hebt ook in de stad de taak hebt om voor elkaar te zorgen. Maar mijn favoriete uitspraak is: een uitkering is een vangnet en geen hangmat. Dat vangnet moet er natuurlijk wel zijn en dat willen wij best realiseren. Als dat links genoemd wordt, vind ik dat helemaal niet erg.”
Wat is liberalisme volgens u dan?
„Vrijheid en eigen initiatief. Zo veel mogelijk aan mensen zelf over laten. Bewoners die de buurt willen aanpakken hebben trouwens ook een vorm van ondernemerszin.”
De kritiek is juist dat het stadsbestuur, met daarin VVD, juist een pretpark is geworden voor toeristen.
„Nou, op plekken waar het wringt, zoals de binnenstad, moet je ook maatregelen nemen. Dat we nu afspraken maken en convenanten sluiten met pandeigenaren is prima.”
Pleit u nu voor branchering?
„Nee, ik vind dat je eerst afspraken moet maken met eigenaren en ondernemers. Geef dit nu even de tijd om te kijken of het werkt. Pas als het niet werkt moet je regels maken. Dan scheid je ook direct de goeden van de kwaden.”
Hoe smaakt de samenwerking met links (de SP)?
„Je zou bijna denken dat D66 ook een linkse partij is, natuurlijk. Ik denk dat we goede zaken doen met elkaar. We hebben geen belastingverhogingen en zelfs lastenverlagingen gerealiseerd.”
Bent u niet bang dat de VVD-kiezer teleurgesteld is in uw partij nu het hele erfpachtdebat op een andere manier is uitgepakt dan is voorgehouden?
„Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Mensen denken soms dat we één-op-éen ons verkiezingsprogramma kunnen uitvoeren. Dan moet je zorgen dat we 23 zetels halen, de komende verkiezingen. Dan gaan we ons hele programma uitvoeren.”
Jullie wethouder Van der Burg kreeg alle ballen op zich, terwijl SP en D66 ook voor stemden. Kleeft dat niet aan hem?
„Dat kan Eric prima hebben. Daar is hij slim genoeg voor om daar mee om te gaan. Ik vrees dat het ook een moeilijk punt wordt tijdens de verkiezingen, maar we hebben ook veel mensen wakker geschud. Zij weten nu wel: er zijn partijen voor en tegen erfpacht.”
Als er een links blok komt, kan er zo weer aan de knoppen gedraaid worden.
„Ik kan me niet voorstellen dat men het nieuwe erfpachtsysteem weer wil veranderen: dan kom je in het oude systeem terecht en dat wil niemand. De vraag is: gaan we dit verder verbeteren of laten we het zo?”
Wat zou u de afgelopen periode anders hebben willen doen, met de kennis van nu?
„Ik zou graag meer dingen in gezamenlijkheid hebben willen doen. Ik haal de meeste voldoening uit dingen die we in de politiek echt samen doen, zoals de aanpak van antihomo-geweld. Ik zoek meer naar de verbinding en niet naar tegenstellingen. Van verbinding hadden we als raad nog wel een aantal keren pret kunnen hebben.
Bent u niet bang voor de opkomst van Forum voor Democratie in Amsterdam?
„Nee, niet bang. Maar natuurlijk: dat wordt een partij die hier van zich gaat laten horen. Maar ze hebben nog totaal geen ervaring. Het is ook nog niet zo dat ik onder de indruk ben geraakt van de bijdragen van beide heren in Den Haag, maar we zullen zien. FvD gaat nooit de grootste partij van Amsterdam worden en gaat hoogstwaarschijnlijk ook niet meedoen in een college. Dan kom je dus met veel woorden, maar weinig daden.”
Sluit u ze nu op voorhand al uit?
„Nee, ik zou nooit iemand op voorhand uitsluiten.”
Ook niet als DENK na de verkiezingen aanklopt?
„Het is een democratie, hè. Je moet altijd kijken waar de raakvlakken liggen. Als die er niet zijn, kun je niet samen werken.”
Naar welk zetelaantal streeft u zelf?
„Uiteraard gaan we uit van groei. Er gaan meer partijen meedoen en het aantal zetels blijft gelijk. We zijn tot nu toe steeds de derde partij in Amsterdam geweest, dat wil ik graag zo houden. Eén of twee zetels groei lijkt mij realistisch.”
Hoe ziet Amsterdam er over tien jaar uit, wat u betreft?
„De stad is ingedikt en opgerekt. We gaan met steeds meer mensen op elkaar wonen en ik denk dat mensen dat er ook voor over hebben. Het centrum moet echt oprekken tot de A11, dus echt buiten de ring A10. Dan kan ik ook echt best mee in vergezichten van Eberhard van der Laan: je hebt gewoon één randstad waarin je bepaalde kernen hebt.”
Wat wordt de focus de komende tijd?
„Dit is mijn laatste periode: ik wil het goed afronden en de coalitie sterk als geheel neerzetten. Voor mij zijn er nieuwe activiteiten: ik ben nu een belangenverenigingen voor start-ups aan het oprichtingen. Ook heb ik een aantal bestuursfuncties bij stichtingen.”
Bent u niet straks ineens wethouder Ruigrok?
„Ach, je weet maar nooit.”
Wie is de favoriete opvolger binnen de partij?
„Dat is aan de nieuwe fractie. Maar ik kan wel zeggen dat ik heel erg blij ben met mijn vicefractievoorzitter Marianne Poot.”
Wat is de droomcoalitie na de verkiezingen?
„Moeilijke vraag… Een samenwerking tussen GroenLinks, D66 en de VVD zag ik in het verleden wel zitten, maar zoals GroenLinks zich op dit moment positioneert is dat wat moeilijker voor te stellen. Het ’groene’ gedeelte gaat nog wel, maar het ’linkse’ gedeelte is ook echt wel knetterlinks. Ik zou ook graag met het CDA aan tafel zitten, die liggen ideologisch heel dicht bij ons, maar ja, die komen tot nu toe niet verder dan twee zetels.”
Wat zou u komend half jaar nog willen oplossen?
„Ik ben geloof ik een van de raadsleden met de meeste initiatiefvoorstellen. Daar staan er nog een paar van open die nog niet helemaal ingevuld zijn. Ik ga echt een afvinklijstje maken en kijken welke nog een duwtje kunnen gebruiken.”

’Geen betutteling en gejammer dat het hier hel en verdoemenis is’

 

Geef een reactie