That’s what friends are for

Ik ben al een hele tijd Friend van Dance4Life, de organisatie die samen met jongeren werkt aan het grootste gezondheidsrisico voor jongeren: onveilige seks. Dit doen ze door een internationaal lesprogramma: de Journey4Life. Dit jaar heb ik voor het eerst gebruik gemaakt van de gelegenheid die de organisatie biedt aan donateurs om met eigen ogen te gaan kijken waar je geld aan wordt uitgegeven. Dichterbij een goed doel kan je niet komen natuurlijk!

En dat is mooi werk! Ik mocht in Nyzny Novgorod, vier uur met de Trans Siberië Express van Moskou, meedoen aan een onderdeel van de Journey4Life en heb dus zelf ervaren hoe Russische jongeren door middel van dans meer zelfvertrouwen krijgen en meer te weten komen over de gevaren van onveilige seks. Nergens ter wereld, behalve in Zuid-Afrika, neemt het aantal hiv-besmettingen zo sterk toe als in Rusland. Elke dag komen er meer dan 250 nieuwe infecties bij. Waar het virus in andere landen langzaam afneemt, groeit de epidemie in Rusland juist!

In Rusland werkt Dance4life met haar lokale partner FocusMedia. Eén van hun trainers, Polina, voerde ons met strakke hand door de wondere wereld die Rusland toch wel is. Praten over seksualiteit met jongeren is hier soms al ingewikkeld, maar daar heb je met extra drempels te maken omdat bijvoorbeeld het onderwerp homoseksualiteit gevoelig ligt. Des te meer bewondering kreeg ik voor de Champions4Life, de jongeren die zelf een programma hebben gevolgd en nu training geven (peer-to-peer-training). We haakten op een school (een soort MBO Verpleegkunde) aan bij een groep van jongeren van 15 en 16 jaar. Ik vond het ontzettend mooi om te zien hoe er bijvoorbeeld met een soort rap empowerment werd bereikt:

Wie is er verantwoordelijk voor mijn gedrag? Me, myself and I

De oefening met de maskers sprak me ook erg aan. Teken jezelf zoals jij jezelf ziet en bespreek dat met anderen en teken vervolgens hoe jij denkt dat anderen jou zien. En wat leer je daar dan van? De andere groep deed een oefening met een tekening van hun hand: schrijf in de vijf vingers kenmerken van mensen die je bewondert en schrijf aan de andere kant jouw eigen sterke eigenschappen. Mooi om te zien hoe openhartig de verhalen gedeeld werden. Gelukkig hadden we een fantastische tolk, anders hadden we dit niet zo goed mee gekregen. Natuurlijk deden we ook gezamenlijk de Dance4Life dance (want je moet wel wat doen als Friend ;-). Ondertussen schoof Barry Paf, ambassadeur van Dance4Life aan voor een interview op de lokale radio, hoe cool was dat?

De vier dagen die we doorbrachten in Rusland waren goed gevuld. We bezochten de franchise-organisatie van Dance4Life, een partnerclub die zich richt op extra kwetsbare doelgroepen voor HIV-infectie, zoals drugsverslaafden en sekswerkers, we dronken een kopje thee bij Renée Jones-Bos, onze Nederlandse ambassadeur in Rusland (wat een fantastische vrouw!) en we hadden een groepsgesprek met (ex)verslaafden en HIV-positieven. Gelukkig was er ook nog tijd voor het Rode Plein, een waanzinnig restaurant en als kers op de taart: een bezoek aan het Bolsjoj theater!

Ik kan het alle friends aanraden: ga mee op friend-reis en laat je imponeren door het internationale werk van Dance4Life!

One Response to “ That’s what friends are for ”

  1. Sandie van Doorne

    Mooi gezegd Marja, leuk om te lezen!
    Xsandie

Geef een reactie