Fort Hoofddorp

Negen jaar zijn de bestuursleden van stichting Fort van Hoofddorp al aan het tekenen, rekenen en overleggen. Nu wordt hun droom toch echt werkelijkheid: Fort Hoofddorp is uit z’n slaap gekust. “We gaan de verborgen schat van Hoofddorp teruggeven aan de inwoners”, zegt Femme Hammer vol overtuiging. Zij is een van de initiatiefnemers van een nieuwe bestemming voor het fort.

Haar ogen glinsteren wanneer ze de buitenruimte om het fort laat zien. Femme: “Toneelvoorstellingen in de openlucht, wandelen, lunchen, alles kan hier!” Vanuit haar ervaring met onder meer onderwijsinstellingen, professionele en amateurkunstenaars en het bedrijfsleven wil Femme in het fort educatieve, cultuurhistorische en maatschappelijke activiteiten organiseren.

Wethouder Marja Ruigrok en bestuursleden van de stichting Fort van Hoofddorp bij het fort.

Wethouder Marja Ruigrok en bestuursleden van de stichting Fort van Hoofddorp bij het fort. Foto: Kees van der Veer

Terugbrengen in oude staat

Het heeft lang geduurd voor ze echt aan de slag konden, maar Femme en haar medebestuursleden van stichting Fort van Hoofddorp, Serge Schoemaker en Jaap Breunesse, gaven de moed niet op. Architect Serge Schoemaker: “We zijn blijven praten met onder andere de gemeente, de provincie Noord-Holland en omwonenden over onze ideeën. Het is gelukt om mensen net zo enthousiast te krijgen als wij zijn. Het fort wordt nu grondig en met veel zorg onderhanden genomen. We willen het zoveel mogelijk terugbrengen in zijn oude staat. Niet-originele toevoegingen in het interieur zijn verwijderd en de gevels, binnenwanden en gewelven zijn gereinigd. Hedendaagse architectonische toevoegingen zullen straks duidelijk als zodanig herkenbaar zijn. Zo komt er een nieuwe brug, een toegangshek en aanlegsteiger. Binnen is het hele fort voorzien van vloerverwarming.”

Begin 2020 open

Er is door twee mensen bezwaar gemaakt tegen de plannen. Aan die bezwaren zijn de initiatiefnemers tegemoetgekomen door de horeca die in het fort is gepland eerder te laten sluiten. “Zoals het er nu uitziet, gaan we begin 2020 open. Misschien is het zelfs al mogelijk voor bedrijven om hier dit jaar hun kerstborrel te organiseren”, zegt Schoemaker. Wethouder Marja Ruigrok is enthousiast. “Ik ben erg blij met ondernemers als Femme, Serge en Jaap die niet opgeven. Nog heel even en dan ervaren inwoners zelf hoe bijzonder en uniek deze plek is. Fort Hoofddorp wordt een plaatje! Wanneer je hier woont kun je niet anders dan erg trots zijn op deze bijzondere buur!”

Historie

Het fort is aangelegd rond 1903-1904. Het is een van de twee forten van de Stelling van Amsterdam met twee verdiepingen, het andere is Fort bij Spijkerboor. Bijzonder aan het Fort Hoofddorp is verder de ‘caponnière’, de gietijzeren observatiekoepel aan de fortgracht. Deze is uniek binnen de Stelling van Amsterdam. De Stelling is gebouwd als verdedigingswerk maar heeft nooit actief dienstgedaan. Zij verloor door de opkomst van het vliegtuig na de Eerste Wereldoorlog aan militaire betekenis. In de Tweede Wereldoorlog werd het Fort Hoofddorp door de Luftwaffe gebruikt als paardenverzorgingsplaats. Na de oorlog fungeerde het twee jaar als interneringskamp voor politieke gevangenen. In de eerste jaren na de oorlog werden de fortwachterswoning en de genieloods gesloopt. Daarna is het nog een tijd als magazijn gebruikt door de Nederlandse luchtmacht. De laatste jaren was het fort in gebruik als schietbaan van een sportschuttersvereniging.

Geef een reactie