Erfgoed voelt goed

Gisteren mocht ik de tentoonstelling “Kansen voor erfgoed’’ van het Podium voor Architectuur in het Cultuurgebouw openen. Hierbij mijn speech.

Wat fijn jullie allemaal hier te zien, bij deze bijzondere expositie over erfgoed.

Erfgoed is waardevol. Erfgoed geeft een dorp of stad karakter, heden en verleden komen samen, tastbare herinneringen aan het leven van toen. Stille getuigen van onze geschiedenis. Van onze overwinning op het water. Ook al zijn er 31 kernen, het overwinnen van het water verbindt ons. De mentaliteit van aanpakken. 

In Haarlemmermeer gaan de vliegtuigen boven ons hoofd, raast het verkeer over de snelwegen en staat naast ons erfgoed soms een fabriek, of een autosloperij. In dat erfgoed komt soms een restaurant of een kantoor. We leven en ondernemen, in en met dat erfgoed. Het staat niet buiten ons, maar het is van ons. Als een kans om iets te doen, of om iets moois te maken. Om er iedereen mee in contact te brengen, opdat de verhalen worden verteld, en her-verteld en zo behouden voor een begrip van het heden. 

Dames en heren, sinds maart van dit jaar woon ook ik aan een prachtig stukje erfgoed: de ringvaart. En word ik wakker met een prachtig uitzicht over het water. Wat is dat genieten!  Ik sta hier als wethouder Cultuur die trots is op wat hier tot stand is gebracht. En ik zie aan uw gezichten dat ook u trots bent op ons erfgoed (zeker de vrijwilligers die de tentoonstelling hebben aangekleed met mooie landbouwvoertuigen uit het verleden). Dat u het erfgoed omarmt, net als ik. Ik wil uw trots graag aanmoedigen. Omdat ik vind dat we alle reden hebben om trots te zijn. We vinden het nog maar al te vaak gewoon en vanzelfsprekend terwijl er zoveel is om trots op te zijn. Van vroeger en van nu. 

Het zou toch mooi zijn wanneer iedereen in Haarlemmermeer elkaar weet te verleiden en inspireren met de mooie plekjes én producten uit de eigen kern. Dat we uitwisselen en we ons met elkaar verbonden voelen. Ik denk daarbij aan de koekjes uit Spaarndam, de bessen uit Abbenes en het bier uit Vijfhuizen. Of het brood gebakken met oergranen uit Nieuw-Vennep. Al woont iedereen in zijn of haar dorp, we wonen allemaal in Haarlemmermeer. En er is nog zoveel te ontdekken in onze mooie gemeente.

Graag wil ik levendigheid en leefbaarheid met elkaar verbinden. Geen mooier erfgoed dan erfgoed dat actief gebruikt wordt en door velen wordt beleefd. Daarom zijn de genomineerde monumenten voor het Monument van het Jaar ook zo goed voorgedragen door de erfgoedcommissie. Alledrie (twee raadhuizen en een evenementenfabriek) zijn publiek toegankelijk en tonen hun erfgoed aan de gebruikers en bezoekers. Iedereen kan via dit linkje tot 10 september stemmen op een van de drie monumenten. 

Op dit moment stellen we samen nieuw beleid voor erfgoed op. Ik kan niet wachten om de boel te activeren, faciliteren en te motiveren. Ik kan niet wachten om de karakteristieken te beschermen én te ontwikkelen, zodat de historie, identiteit en herkenbaarheid van ons erfgoed vanzelfsprekend wordt voor inwoners. Maar de echte actie, en dat zie ik ook hier weer dik onderstreept, de echte actie komt van u, komt van bewoners, ondernemers en bezoekers! Ontzettend veel dank daarvoor! 

Graag prik ik nu mijn ‘’slaapkamerfoto’’ met uitzicht op de Ringvaart op de wand van deze groeiende tentoonstelling. Iedereen met liefde voor erfgoed in Haarlemmermeer is welkom om hetzelfde te doen. Neem je foto van je favoriete stukje erfgoed mee en prik het op de tentoonstellingswand. Dat kan nog tot 20 september. 

Geef een reactie