Spreken is zilver, zwijgen is Indisch

Van de website van Crash 40-45

De opening ven de tijdelijke expositie ‘De Vergeten Oorlog’ over Nederlands-Indië was een groot succes. Het was een drukbezochte dag met mooie toespraken en lekkere Indische snacks. De toespraak van de Wethouder Mevrouw Ruigrok is HIER te lezen.

Kijk op de nieuwspagina voor de overige media uitingen

op 15 augustus 2020 was het 75 jaar geleden dat de Japanners hebben gecapituleerd. Daarom staat de gehele maand augustus in het teken van Nederlands-Indië. De oorlog in Zuidoost-Azië wordt wel ‘De Vergeten Oorlog’ genoemd. CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 wil een bijdrage leveren aan het in stand houden van de herinnering aan wat er in Nederlands Indië is voorgevallen. Daarom is een tijdelijke expositie ‘De Vergeten Oorlog’ ingericht. 

DE EXPOSITIE

U maakt in een diorama kennis met de uniformen die de KNIL- en andere militairen droegen en hun uitrusting en wapens. Er is ook een Indische woonkamer ingericht om een indruk te geven van de leefwijze van de Indische Nederlanders en er is een maquette te zien van een Indisch woonhuis. De inrichting daarvan is perfect tot in detail. In vitrines ziet u gebruiksvoorwerpen en artikelen uit Nederlands-Indië. Aan één zijde van de ruimte hangt informatie over de Mariniers in Nederlands Indië. Aan de andere wand wordt een tijdlijn getoond van voor de oorlog, tijdens de oorlog, de Bersiap (vrijheidsstrijd), de repatriëring en de wederopbouw in Nederlands-Indië. Als basis daarvoor zijn foto’s uit de archieven van twee families gebruikt. De expositie zal naar verwachting 6 maanden lopen. Tegelijk met de opening is een speciale uitgave van ons kwartaalblad Contrails te koop met als onderwerp Nederlands-Indië.

Geef een reactie