Eigentijds Erfgoed

Kansen voor erfgoed

Gister opende ik de tentoonstelling ‘Eigentijds Erfgoed’ in galerie De Meerse in het Cultuurgebouw en ik kan iedereen aanraden om een kijkje te nemen! De expositie laat namelijk prachtig zien hoe we in Haarlemmermeer leven én ondernemen in en met ons erfgoed. Het laat zien dat erfgoed niet buiten ons staat maar dat het voor ons een kans is om iets te doen, of om er iets moois van te maken. Een kans om iedereen er mee in contact te brengen, opdat de verhalen worden verteld, en her-verteld en het verhaal van Haarlemmermeer behouden blijft. 

Wij mensen hebben ons landschap door de eeuwen heen naar onze hand gezet. Het is dooraderd met dijken, verdedigingslinies, landgoederen, dorpen en steden. Ik woon in Rijsenhout aan de ringvaart. Op de dijk, iedere dag geniet ik van het uitzicht. Op sommige plekken op de dijk kijk je uit over het weidse landschap of over de strakke polderlijnen. De landschapsfotografie van Ton en Loek van Vliet laat dat prachtig zien. U herkent meteen onze strakke polderlijnen. Wegen en vaarten staan perfect loodrecht op elkaar.  Deze structuur, dit rechte-lijnen-spel is kenmerkend voor Haarlemmermeer. De lijnen worden ook wel orthogonalelijnen genoemd. Dat was een nieuw begrip voor mij toen ik begin 2019, als wethouder aantrad, en vormen een onderdeel van onze identiteit, van onze geschiedenis, het is ons cultureel erfgoed. 

Cultureel erfgoed is een zaak van mensen. Mensen van vroeger, mensen van nu, mensen van later. Het draagt bij aan de kwaliteit van onze leefomgeving.  Door erfgoed nieuwe waarde toe te kennen voor eigentijds gebruik, voegt erfgoed extra identiteit en betekenis toe aan die leefomgeving. Een fantastisch voorbeeld is Fort Hoofddorp. Architect Serge Schoemaker transformeerde het fort tot een unieke ontmoetingsplek met stadspark en ruimte voor culturele activiteiten. Prachtig vastgelegd door Hart Nibbrig en Kees van der Veer. 

Erfgoed is een van de dragende en verbindende krachten voor ontwikkelingen in Haarlemmermeer. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen kan genieten van dat erfgoed en toegang heeft tot de verhalen, tot de kennis van en over ons erfgoed. Daardoor ga je je meer verdiepen in onze geschiedenis. Het fascinerende verhaal van Haarlemmermeer. Het geeft identiteit, we voelen een gezamenlijk verleden. Een verhaal waar je trots en verbondenheid aan kunt ontlenen. Erfgoed maakt van Haarlemmermeer een heerlijke plek om te wonen, werken en recreëren. Ik wil ons erfgoed dan ook goed beheren en bewaren voor toekomstige generaties en tegelijkertijd de kracht van dat erfgoed benutten voor de economische en culturele ontwikkeling van Haarlemmermeer. Dat kan ik niet alleen. Daar heb ik partijen voor nodig die met mij de liefde voor ons erfgoed delen, partijen die lef én doorzettingsvermogen hebben en die dat gezamenlijk doel voor ogen blijven houden. Dat is bij de ondernemers van Fort Hoofddorp het geval. Ze hebben het fort ook Fort vanHoofddorp genoemd. Dit erfgoed is van ons en komt weer terug bij ons om te gebruiken. Om van te genieten. Na een transformatieproces van tien jaar (!) gaan de deuren zaterdag 26 september officieel open voor het publiek. Ik kan niet wachten.

Ook de Gerritshoeve ondergaat onder de bezielende leiding van Gijs de Waal een dergelijke transformatie. Een klassieke houten boerenschuur uit Haarlemmermeer wordt afgebroken, verplaatst en opnieuw opgebouwd. Tussen de kastanjebomen in Beukenhorst-West verrijst een icoon. Iedereen die straks uit de trein stapt weet het meteen: ik ben in Haarlemmermeer! Ik ben thuis! Dat vind ik het fantastisch.

Er is in onze gemeente zoveel om trots op te zijn van vroeger en nu. En er is nog zoveel te ontdekken in ons mooie Haarlemmermeer. Door de samenvoeging met Haarlemmerliede en Spaarnwoude is er een schat aan erfgoed bijgekomen. 

En u leest het al tussen de regels door: ik ben ontzettend trots op ons erfgoed, op onze historische iconen, op de ringdijk en ringvaart, op de Stompe Toren, op ons polderlandschap. Wat zijn we rijk! 

De expositie is gratis toegankelijk en tot 30 oktober 2020 te bekijken in galerie de Meerse, Raadhuisplein 3 2132 TZ in Hoofddorp. Wel even reserveren!http://www.podiumarchitectuur.nl/agenda/24/Expositie-Eigentijds-Erfgoed;-transformatie-van-erfgoed-als-kans-voor-de-toekomst/

Geef een reactie