Zwaar jaar toch nieuwe bedrijven

In 2020 openden 101 internationale bedrijven een nieuwe vestiging in de Metropoolregio Amsterdam, waarvan dertien (!) in Haarlemmermeer. Zo blijkt uit de resultaten die amsterdam inbusiness (aib) 18 februari bekend maakte. Een daling van twee ten opzichte van 2019, toen vijftien bedrijven zich in Haarlemmermeer vestigden. Gelet op de coronacrisis is de afname zeer beperkt. Samen leverden de nieuwe bedrijven 338 arbeidsplaatsen op. 

De gemeente Haarlemmermeer verwacht dat deze bedrijven de komende jaren verder groeien en het aantal arbeidsplaatsen verder zal toenemen. De wethouders Economische Zaken Marja Ruigrok en Johan Rip zijn dan ook blij met dit resultaat, zeker gezien de huidige situatie. 

Diversificatie en focus op specifieke sectoren

De gemeente Haarlemmermeer heeft als vestigingsplaats een streepje voor op veel andere gemeenten omdat de luchthaven Schiphol zich binnen de gemeentegrenzen bevindt. Hierdoor is internationale bereikbaarheid gewaarborgd. Voor veel bedrijven een belangrijke reden om zich hier te vestigen. Om minder afhankelijk van Schiphol te worden en de bedrijvigheid meer divers te maken zet de gemeente onder andere in op het aantrekken van bedrijven uit andere sectoren. De dertien bedrijven die zich in de gemeente Haarlemmermeer vestigden komen er acht uit andere sectoren namelijk ICT (2), Life Sciences & Health (2), Consumer Goods (1), Energy, Chemical & Engineering (2) en Financial Services (1). Daarnaast hebben zich vijf bedrijven gevestigd in de sector Transport & Logistiek. Deze sector blijft uiteraard van groot belang voor de gemeente Haarlemmermeer. 

Zicht op bedrijvenpark Beukenhorst-Oost

Zicht op bedrijventerrein Beukenhorst-Oost. Foto: Kees van der Veer

Verbinding lokale ondernemers

Voor de gemeente Haarlemmermeer zijn de economische gevolgen van de coronacrisis groot. Daarom blijft de gemeente specifiek aandacht houden voor verdere diversificatie om zo de kwetsbaarheid van de economie te verminderen. Ook het behoud van bestaande bedrijven is een belangrijk element van deze inzet. Daarnaast gaat de gemeente meer investeren in het verbinden van internationale bedrijven met lokale bedrijven.  Op die manier raken internationale bedrijven verankerd in de gemeente Haarlemmermeer en ontstaat er meerwaarde voor lokale ondernemers. 

aib

Het samenwerkingsverband amsterdam inbusiness is in 2008 opgericht door de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer, Amstelveen en Almere. aib richt zich op acquisitie en behoud van internationale bedrijven die een stimulans geven aan de lokale werkgelegenheid, duurzaamheid en innovatie. 

2020

aantalprocentwerknemersprocent
Almere11%50%
Amstelveen88%23212%
Amsterdam7271%119961%
Haarlemmermeer1313%33817%
Overig77%19610%
Totaal101100%1970100%

2019

aantalprocentwerknemersprocent
Almere32%221%
Amstelveen53%532%
Amsterdam13081%241985%
Haarlemmermeer159%34312%
Overig85%161%
Totaal161100%2853100%

Gepubliceerd op: 25 feb 2021

Geef een reactie