Back to Live?

Gisteren was ik te gast bij het Dance festival van Fieldlabs. In een samenwerking tussen organisatoren (onder andere ID&T en Mojo), wetenschap (TU Delft) en overheid (ministeries van EZK en VWS) wordt geleerd om evenementen veilig te kunnen organiseren. Het Dancefestival was een zesde test om meer inzichten te verzamelen die voor iedereen beschikbaar zijn. Voor de organisatoren was het een heel klein festival (1.500 bezoekers), voor de wetenschap een groot onderzoek (1.500 deelnemers).

Na fieldlabs in een congrescentrum, een theater en een poppodium (Ziggo) was het tijd voor testen in de buitenlucht. Het aantal deelnemers neemt per test ook toe. Volgende week is er nog een voetbalwedstrijd in de Arena met 5.000 bezoekers.

De focus van deze test lag op de dynamiek van contactmomenten en het gedrag van de bezoekers. Alle bezoekers hadden maximaal 48 uur voorafgaand aan het festival een PCR-test gedaan met een negatieve uitslag. Vijf dagen na afloop laten de bezoekers zich weer testen. De aanvangstijden waren gespreid over de tijd zodat er geen rijen bij de ingang ontstonden. Voor het monitoren van de contactmomenten kregen alle festivalgangers een tag die zichtbaar gedragen moest worden. Gedrag werd gemonitord en ook de luchtkwaliteit op verschillende plekken van het terrein werd gemeten. Alle data wordt gedeeld zodat iedereen zijn voordeel hiermee kan doen. Zie meer informatie op Fieldlab evenementen.

Ik was er namens de Gemeente Haarlemmermeer omdat wij een aantal grote evenementen bij ons hebben (Mysteryland en Awakenings), maar ook voor de kleinere evenementen is dit leerzaam.

Geef een reactie