Kortebaandraverij

De Kortebaandraverij Hoofddorp week eenmalig uit naar Duindigt in Wassenaar. Vanwege de Coronamaatregelen dit jaar geen evenement op de Kruisweg, maar wel een NK met een spannende wedstrijd!

Artikel HC Nieuws: Kelsa Europoort en Manon Pools hebben voor een grote surprise gezorgd door zaterdag de kortebaan Hoofddorp en daarmee de nationale titel te winnen. De combinatie had op de Renbaan Duindigt de loting bepaald niet mee, maar bleef tegen erkende toppers knap overeind. In de finale klopte de merrie uit de stal van Bryan Vader ook de dit seizoen nog ongeslagen Chief One met Rick Wester.

Voorafgaand aan de koers behoorde de winnende combinatie in het sterke deelnemersveld niet tot de favorieten. De merrie was weliswaar als vierde geëindigd in Emmeloord, maar maakte in haar starts te vaak een galoppade. Omdat Kelsa Europoort ook nog eens tegen de favoriet Cesar Charisma had geloot in de eerste omloop, zag vrijwel niemand haar staan op de wedmarkt. Dit bleek ook wel uit de winnenduitbetaling van ruim 68 tegen 1.

In het bijzijn van wethouder en locoburgemeester Marja Ruigrok is de kortebaan Hoofddorp bijgeschreven in het Register voor Immaterieel Erfgoed. (Foto Wonders)

ZEGETOCHT Met een iets andere aanspanning en nieuwe ijzers liet de merrie dit keer de galoppades achterwege en kon ze optimaal profiteren van haar snelheid en vijf meter voorgift. Nadat ze verrassend Cesar Charisma had geklopt, bleef haar zegetocht voortduren. Daarna versloeg ze achtereenvolgens Goah d’Isere, Southwind Raptor en Doc Holiday.

De finale tegen Chief One was bijzonder spannend. De troef uit de stal van Hans Bot kwam op voorsprong, maar kon de zege vervolgens niet over de streep trekken. In zowel de tweede- als de kamprit bleef de vierjarige merrie uit de greep van de favoriet. Het betekende voor Kelsa Europoort haar eerste kortebaanoverwinning. Manon Pools greep haar derde nationale titel. Eerder won ze met Ton Jeu (2013) en Doc Holiday (2018).

Met die laatste was Pools ook zaterdag op dreef. De ruin werd uiteindelijk derde. Omdat de pikeur in de vierde omloop met haar paarden tegen elkaar lootte nam vanaf de halve finale Wim van der Mespel haar plek op de sulky achter Doc Holiday over. De ruin greep uiteindelijk het brons door Eliot Charisma en Lindsey Pegram, de winnaars van Hoofddorp in 2019, in de troostfinale te verslaan.

BELOOND De Stichting Kortebaan Hoofddorp was voor de nationale titelstrijd uitgeweken van de Kruisweg naar de Renbaan Duindigt in Wassenaar. Hier had de organisatie meer controle over het aantal toeschouwers en de verplichte anderhalve meter afstand.

Het bestuur, onder aanvoering van Jos Koeckhoven, werd voor hun moed beloond. De publieke belangstelling was goed, het was fraai weer en de sport was van de eerste tot de laatste rit van hoog niveau. Extra bijzonder was dat voorafgaand aan de koers de kortebaan Hoofddorp, in het bijzijn van wethouder en locoburgemeester Marja Ruigrok, werd bijgeschreven in het Register voor Immaterieel Erfgoed.

Geef een reactie