En de winnaar is…. Circulair Plastics

“Een supermooie eer en erkenning voor onze activiteiten”, zo reageert Jaap Buis van Circular Plastics op het winnen van de SHARE Award 2022. Maandag 10 oktober mocht wethouder Marja Ruigrok (Economische zaken) hem tijdens SHARE Meets de prijs overhandigen. Circular Plastics uit Aalsmeer ontwerpt en produceert duurzame verpakkings- en transportoplossingen. Een eervolle vermelding was er voor het jonge Circlefied, circulair ontwerp- en productiestudio in Lijnden. 

Circular Plastics is geboren uit een tasje. Jaap Buis, ruim twintig jaar werkzaam in de bloemen- en plantenindustie, presenteerde enkele jaren geleden op een internationale beurs een duurzaam tasje, speciaal gemaakt om bloemen in te vervoeren. “Dat sloeg enorm aan. Samen met recyclingbedrijf Kras uit Volendam zijn we dit verder gaan ontwikkelen tot een geheel circulair product.” Vanuit die samenwerking ontstond in 2018 Circular Plastics.

Kratten, boxen, folie

Buis: “Kras is een recyclingbedrijf dat in 24 landen afvalstromen inzamelt, verwerkt en verhandelt. In de bloemen- en plantenindustrie worden heel veel verpakkingen gebruikt tijdens het transport: van de kweker naar de tussenhandelaar, naar boekettenmakers, bloemisten en consumenten. Veel van dat verpakkingsmateriaal wordt maar één keer gebruikt en dan weggegooid. Samen met partners Henk Kras en Johan Thans zijn we hiervoor op zoek gegaan naar duurzame oplossingen.” Zij ontwikkelden onder meer bloemenfolie, kratten en boxen gemaakt van gerecycled kunststof. Producten die na gebruik of aan het einde van hun levensduur weer worden ingezameld en hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. “Een 100 procent kringloop waarin geen afval overblijft.”

In de luchtvaart en de bouw

Het bleef niet bij de bloemen- en plantenindustrie. Ook vanuit andere branches is er belangstelling. “In samenwerking met wasserij Lamme Textile Management leveren we verpakkingen van gerecycled plastic voor de dekens en kussentjes die in het vliegtuig worden uitgedeeld aan passagiers. Na gebruik zorgen wij ook weer voor de inzameling en de recycling. Voor de bouw hebben we onder meer kunststof pallets ontwikkeld, en een milieustraat voor afvalscheiding op de bouwplaats.”

Circular Plastics Alliance

De kennis en het netwerk van samenwerkingspartners dat Circular Plastics inmiddels heeft opgebouwd, wil het ook inzetten om andere bedrijven te helpen hun verpakkingsafval te verminderen en meer te recyclen. “Hiervoor is er een alliantie, de Circular Plastics Alliance. Bedrijven die zich aansluiten helpen wij hun CO2-voetafdruk te verkleinen én op hun logistieke kosten te besparen. Wij maken bij wijze van spreken een scan van hun afvalcontainer: wat gaat erin en wat komt eruit? Hoe kan je dat slimmer organiseren? Welke circulaire oplossingen zijn daarvoor?” De Circular Plastics Alliance werkt daarvoor samen met ontwerpers, producenten, distributeurs, afvalinzamelaars en recyclingbedrijven.

Samen

Buis gelooft heilig in de kracht van samenwerking. “We hebben met z’n allen het probleem van het plastic afval. In Europa moeten plastic verpakkingen over twee jaar voor 30 procent uit gerecycled materiaal bestaan. In Engeland is dat al zo. We moeten echt anders gaan denken en de omslag gaan maken. Dat kan alleen als we het samen doen.” Buis is daarom enthousiast over SHARE, een netwerk opgezet door de gemeente Haarlemmermeer en het bedrijfsleven om samen te werken aan een duurzame samenleving. “Een mooi platform om kennis te verbinden, de krachten te bundelen en samen te zoeken naar innovatieve oplossingen.

Juryrapport

Volgens het juryrapport is Circular Plastics “het toonbeeld van circulair ondernemen in de breedste zin van het woord en biedt het een oplossing voor een heel groot probleem.” Daarbij zijn “alle facetten rondom duurzame innovaties tot in detail zorgvuldig uitgewerkt vanuit een heldere integrale missie en visie met als overkoepelend doel: 100 procent recycling van eenmalige materialen.” Ook is Circular Plastics “breed toepasbaar in meerdere sectoren, zowel lokaal, nationaal als internationaal. Er is voor iedere branche een passende oplossing om van hun logistieke keten een gesloten kringloop te maken.”

Eervolle vermelding voor Circlefied

Dit is de elfde keer dat de SHARE Award wordt uitgereikt. Soms is de jury zo onder de indruk van de inspanningen op duurzaamheidsterrein dat zij een eervolle vermelding toekent. Dat is dit jaar het geval met Circlefied uit Lijnden. Een jong bedrijf, opgericht door Ezra Koldenhof (27) en Youri Kroeze (26), dat voor bedrijven inspirerende producten ontwerpt en produceert met afval. Hiermee vergroot het bedrijf het bewustzijn van circulariteit en hergebruik en dat er voor afval een tweede bestemming is. Circlefied levert kant-en-klare producten op zoals tafels, scheidingswanden en lampen tot halffabricaten zoals gerecyclede kunststof panelen. De projecten worden waarbij mogelijk in-huis gemaakt, vaak ondersteund door lokale partners.

‘Totaal niet verwacht’

Youri Kroeze van Circlefied: “Wij zijn er natuurlijk hartstikke blij mee. We hadden het totaal niet verwacht, want we hadden onszelf ook niet opgegeven. Dat heeft iemand anders gedaan, zonder dat wij het wisten. Ezra en ik hebben ons bedrijf vier jaar geleden opgericht, tijdens onze studie Product Design, en zijn er nu twee jaar fulltime mee bezig. Het gaat heel goed, we zijn bezig met uitbreiden. Je merkt dat veel bedrijven iets willen met duurzaamheid. Ik denk dat we ons er allemaal steeds meer bewust van worden dat we zuinig moeten omgaan met onze grondstoffen en dat we gebruikte spullen vaak prima kunnen recyclen tot nieuwe producten.”

Gepubliceerd op: 

10 okt 2022

Geef een reactie