Het waren twee geweldige dagen

Afgelopen dagen mocht ik delegatieleider zijn van de Metropoolregio Amsterdam, op bezoek bij de Smart City World Expo in Barcelona. Samen met Amsterdam Smart City en Trade & Innovate liep ik een overvol, maar inspirerend programma af. 

Zondagavond was er een ontvangst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het dak van The Social Hub, de nieuwe naam van onze Nederlandse ondernemers die wij kennen van het Student Hotel. De honorair consul heette ons welkom in Barcelona, ik gaf aan dat je niet kan vermenigvuldigen zonder te delen en de energieke Jacobine de Zwaan van RVO gaf aan dat er niet te missen kansen zijn voor ondernemers, kennisinstellingen en overheden om afspraken te maken, zaken te doen en nieuwe contacten te leggen. Want daar gaat het om met missies als deze, zaadjes poten die uit kunnen groeien tot internationale handel (of onderlinge samenwerkingen).

Zo is het Student Hotel ook begonnen, net als Felix en vele andere startups en scale-ups uit Nederland. Tijdens het diner met de MRA delegatie pitchen zes ondernemers hun organisatie. Allemaal actief op het gebied van energietransitie, afvalverwerking, data delen en andere zaken die ons sneller naar een klimaatneutrale omgeving helpen.

Maandagochtend starten we met een ontbijt samen met de G40, de VNG en het ministerie van I&W. Wim Willems had een mooie presentatie over hetgeen hij bereikt heeft als ambassadeur van smart cities en laat Apeldoorn slim en duurzaam achter. Daarna gingen we naar het Business Forum in een schitterende historische locatie, alwaar ik aan mocht schuiven in een paneldiscussie over publiek-private samenwerking op het gebied van financiering. Daar zijn zeker successen te behalen, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen en draaien van ‘’hubs’’, een veel gehoord thema op deze missie. Ook de wethouder van Helmond gaf mooie, hopelijk niet al te verre, vergezichten over de hubs van de toekomst. We moeten uiteindelijk op weg naar een manier van vervoer waar je makkelijk van deur-tot-deur kan bewegen door naast van openbaar vervoer ook gebruik te maken van Deelmobiliteit en de fiets natuurlijk!

In de middag stapten we als echte Hollanders met elkaar de fiets op om kennis te maken met zogenaamde Super blocks, waarbij kruispunten en delen van straten worden ingezet als speelpleinen en groene verblijfplaatsen. De auto is nog wel te gast, maar de voetganger en de bewoner krijgen voorrang. Boeiend om te zien hoe met beperkte middelen grote veranderingen ingezet worden. Mooi om te zien dat er ook nog een ‘’Trus’’ voorbij kwam. Een combinatie van een tram en een bus, een Metrobus die technisch BRT heet. Aan het eind van de fietstocht hebben we nog even aandacht kunnen besteden aan de resultaten van de BO Mirt besprekingen. Grote investeringen voor woningbouw en duurzaam en toekomstbestendig openbaar vervoer, super!

Bij het internationale diner werden veel contacten hernieuwd en aangegaan, precies de bedoeling van deze missie. Ik kwam mijn oude fractiegenoot uit Amsterdam weer tegen, Brian Benjamin, nu actief op het gebied van innovatie in Almere.

De volgende ochtend was er een gezamenlijk ontbijt met leden van de delegatie en vertrok iedereen voor eigen afspraken. Ik ging samen met Peter de Kruijk op bezoek bij Accio, de counterpart van Trade & Innovatie in Catalonië. Goed om te zien dat ook hier de samenwerking intensief is. Daarna was het tijd voor de Smart City World Expo, een gigantisch event met beurs en conferentie onderdelen. Ik trof de directeur generaal van het ministerie van Binnenlandse zaken en kon onder andere de Verstedelijkingsstrategie en de inzet van de MRA op waterstof bespreken. Ik mocht ook zitting nemen in het Mayor Panel van ICC en kon toelichting geven op de Green Deals. Met mijn favoriete Green Deal: de fiets!. We moeten zorgen dat kinderen blijven leren fietsen, dat de fiets een belangrijke plek blijft innemen in woon-werkverkeer en dat we kennis blijven delen. 

Tot slot had ik nog even tijd wat innovatie op te snuiven op de beurs en de Nederlandse stand samen met de ambassadeur en BTG te openen. Zoals ik al zei: het waren twee mooie dagen waar weer veel gezaaid is. Op naar de oogst om tot een klimaatneutrale leefomgeving te komen. Er is nog veel te doen. En doorrrrrrr……..

Geef een reactie