Kinderen moeten jong leren fietsen 

Steeds minder kinderen leren op jonge leeftijd fietsen. „Ze worden door hun ouders met de auto of de bakfiets naar school gebracht”, aldus Haarlemmermeers verkeerswethouder Marja Ruigrok (VVD). „Het is belangrijk dat ze jong leren fietsen.” Ruigrok zei het bij de presentatie van het concept-fietsplan voor Haarlemmermeer.

Dat plan voorziet in een reeks maatregelen om het fietsen te stimuleren. Ook bij kinderen, maar dan moeten ze natuurlijk wel kunnen fietsen en een fiets hebben. En ze moeten leren om veilig over straat te fietsen.

Het fietsplan komt er niet zonder reden. Er komen 20.000 huizen en net zoveel banen bij in Haarlemmermeer de komende jaren. Die moeten allemaal bereikbaar zijn en dan kan er niet alleen op de auto worden geleund. Openbaar vervoer en fiets zijn belangrijk, maar daar zijn voorzieningen en verbindingen voor nodig. Zeker nu de e-bike steeds populairder wordt.

Veiligheid staat voorop in het fietsplan. Dat kan met meer 30-kilometerwegen. Er wordt ook gekeken naar de herinrichting van de IJweg. Fietspaden moeten breder worden en kruispunten veiliger. Na veiligheid spelen snelheid, gemak, comfort en beleving een rol.

Als het fietsplan later dit jaar door de gemeenteraad wordt vastgesteld, volgen er uitwerkingsplannen waar voor verschillende delen van Haarlemmermeer in staat welke maatregelen er nodig zijn.

Tot 27 februari is er een online inspraakgelegenheid voor inwoners over het fietsplan.

Bart Boele, Noord-Hollands Dagblad

2 Responses to “ Kinderen moeten jong leren fietsen  ”

  1. Marco Slingerland

    ? heel goed Marja !

  2. Marco Slingerland

    ? heel goed ?

Geef een reactie