Haarlemmermeer is #1: economie groeit met 14%

Haarlems Dagblad, 10 mei 2023, Bart Boele

Het gaat Haarlemmermeer economisch voor de wind. In 2022 groeide de economie met 14 procent. Dat is drie keer meer dan het landelijk gemiddelde en bijna het dubbele van Amsterdam (8 procent).

Dat blijkt uit een terugblik op de lokale economie. Uiteraard werden die resultaten geboekt met dank aan de luchthaven Schiphol. Het aantal passagiers verdubbelde vorig jaar (tot vijftig miljoen, 345.000 vluchten) maar is nog niet op het pre-corona niveau. Het aantal vrachtvluchten daalde met 20 procent tot 18.000 vluchten en 1,4 miljoen ton lading.

Er kwamen 1.800 bedrijven bij in Haarlemmermeer, de leegstand van kantoren daalde tot 15,9 procent. De hotels die in coronatijd leeg bleven verdubbelden hun bezettingsgraad vorig jaar tot 62 procent.

Haarlemmermeer (160.000 inwoners) haalde vorig jaar het hoogste aantal banen ooit: 155.000. Er werken 55.500 mensen op Schiphol, 35,5 procent van alle banen in Haarlemmermeer. De internationale bedrijven zijn goed voor 34.400 arbeidsplaatsen, 22 procent van de werkgelegenheid. De economische voorspoed leidde tot 3 procent minder bijstandsuitkeringen en 30 procent minder WW-uitkeringen.

Grondverkoop

Er is minder grond verkocht dan in 2019 (37,6 hectare) en 2020 (31,1) namelijk 17,9 hectare, op Schiphol Trade Park, de President Polanenpark, Schiphol Zuidoost en de Lijndenhof Oost.

Dat kan aan economische ontwikkelingen liggen maar ook aan het uitzicht op het einde van de mogelijkheden in Haarlemmermeer. Gezien de wensen voor woningbouw, de aanleg van wegen, de agrarische sector en de behoefte aan recreatiegebieden worden de mogelijkheden om eindeloos bedrijventerreinen aan te leggen beperkt. Dat wordt wennen, want sinds de jaren zestig werd dat op steeds grotere schaal gedaan. Haarlemmermeer heeft daar heel veel geld mee verdiend.

Energie

De groeicijfers zijn niet alleen maar positief. Het elektriciteits- en gasverbruik nam toe met respectievelijk 10 en 6 procent. 80 procent gaat naar de ICT-sector, vervoer en opslag en de horeca.

De CO2-uitstoot door het energieverbruik in de gemeente nam toe met 8 procent. „Ondanks die toename en de uitstoot worden er stappen richting het verduurzamen van kantoren en bedrijfspanden genomen. Hierdoor kan het verbruik in de toekomst worden beperkt. Zo nam het aantal energielabels voor bedrijfsgebouwen vorig jaar met 16 procent toe en heeft de overgrote meerderheid van de panden met een energielabel een C of beter”, aldus de rapportage.

Geef een reactie