Een eigen hotelopleiding in Haarlemmermeer

Charif El Idrissi en ik mochten de hotelopleiding op het Nova College openen. Met flink veel confetti en een enorme taart werd op maandag 18 september 2023 de start van de allereerste hotelopleiding in Haarlemmermeer een feit. Wethouders Charif El Idrissi (Arbeidsmarktbeleid) en Marja Ruigrok (Economische Zaken) verzorgden samen met de eerste lichting studenten, de campusdirecteur en een groep hoteliers uit de gemeente de opening.

Samenwerking 

Het Nova College start dit schooljaar op de campus in Hoofddorp een mbo-4 opleiding voor Hotelmanagement. Dat doet de school samen met een aantal hotels in de gemeente: Hotel van der Valk, Novotel, Hilton Hotel Airport, Hyatt Place, Intercity en Steigenberger Hotel. Reden voor de hotels om, samen met het Nova College, de handen ineen te slaan was de krappe arbeidsmarkt waarin er meer banen dan werkzoekenden zijn en de behoefte aan meer vakpersoneel. Daarnaast willen de partners jongeren uit Haarlemmermeer mooie kansen voor de toekomst bieden.

Meer kansen voor jongeren 

De twee wethouders zijn blij met de komst van de nieuwe opleiding en de samenwerking tussen de verschillende hotels in de gemeente en het Nova Collega. Zij hopen dan ook dat het niet bij de huidige zes hotels zal blijven en dat meer hotels in de regio zich zullen aansluiten. Op die manier krijgen nog meer jongeren nog meer kansen in de hotelbranche.

Wethouder Marja Ruigrok (Economische Zaken): “Haarlemmermeer is de tweede gemeente in de Metropoolregio wat betreft het aantal hotelovernachtingen. Logisch dus dat we nu ook een eigen hotelopleiding hebben!”

Wethouder Charif El Idrissi (Arbeidsmarktbeleid) voegde daaraan toe: “Fantastisch dat deze hoteliers de handen ineen hebben geslagen om in deze krappe arbeidsmarkt toch aan goed opgeleid personeel te kunnen komen. Dit geeft Haarlemmermeerse jongeren de kans om de kneepjes van het hotelvak in de praktijk te leren.”

De feestelijke opening van de hotelopleiding van het Nova College

De opening van de hotelopleiding van het Nova College ging gepaard met taart en confetti. Foto: Michel van Bergen

Leren in de praktijk 

De nieuwe hotelopleiding wordt aangeboden volgens de praktijkroute. Praktijkroute betekent dat studenten vooral leren in de praktijk. Zij gaan twee dagen per week naar school en leren drie dagen per week bij een van de zes aangesloten hotels in Haarlemmermeer. Op school volgen de studenten theorievakken, workshops en hoorcolleges. De andere drie dagen leren zij in een van de hotels de onderdelen bediening en keuken, leidinggeven aan het personeel, de inkoop coördineren en voor de financiële zaken zorgen. Zo leren zij hoe zij een eigen horecabedrijf runnen of leiding geven in een bestaand horecabedrijf.

Lees hier het verslag van het Nova College.

Directeuren Annemieke van Ede en Harrie Bemelmans: ‘Het hotel is ons klaslokaal. Wij zien dit als de ideale vorm van modern onderwijs. In partnership met de horecabedrijven, tegelijkertijd leren en werken, in een inspirerende en dynamische omgeving.’

Een van de deelnemende hotels is Van der Valk Hotel Schiphol A4. Directeur Bill van der Valk: ‘Het is mooi te zien dat we de talenten binnen de gemeentegrenzen kunnen houden en dat er dicht bij huis ook hele mooie toekomstkansen liggen.’

Student Mauro is enthousiast aan zijn nieuwe opleiding begonnen: ‘Ondernemen, sociaal zijn en leren, dat ga ik doen op deze opleiding.’

Duurzaam voorzien in personeelsbehoefte
Zeker met de grote vraag naar horecapersoneel is de praktijkroute voor de hotels een aantrekkelijke en duurzame manier om te voorzien in de tekorten in hun personeelsbestand. Door de studenten grotendeels in het bedrijf op te leiden, leren zij daar niet alleen het vak maar ook de bedrijfscultuur goed kennen. Een goede match voorkomt personeelsverloop. 

Lees ook het artikel HC Nieuws

Geef een reactie