Brede welvaart in mobiliteit

Ik mocht als ’’boegbeeld” voor het programma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid meedoen aan het programma Ruimte ruimte ruimte! In Pakhuis de Zwijger hadden we het over de druk op de vierkante meter die hoger wordt in de Metropoolregio Amsterdam. Hoe houden we dan de regio bereikbaar voor iedereen?

We hadden het over een brede kijk op de mobiliteit, de verschillen in brede welvaart in de regio, en woningen bouwen waar er werk is. Waar ligt de bereikbaarheidsongelijkheid op de loer? En welke concrete oplossingen zijn er nodig om de bereikbaarheid en dus de brede welvaart te vergroten voor iedereen?

Deze ideeën passeerden de revue: inzetten op de RNet Metrobus (een Bus Rapid Transit) en deelmobiliteit, het uitbreiden van fietswegen en natuurlijk het stimuleren van gedragsverandering. Een verhuizing is bijvoorbeeld het perfecte moment om te kijken of je op een andere manier naar je werk kunt reizen. Je kunt ook denken aan het aantrekkelijk maken van het mijden van de spits. Al is dat natuurlijk niet voor iedereen mogelijk.

Noord/Zuidlijn ligt gewoon op tafel
Lekker vlot door met de verkenning voor de Noord/Zuidlijn

Juist daarom is het belangrijk om te focussen op lokale maatregelen. Marja Ruigrok benadrukt dat we niet alleen moeten kijken naar vervoerswaarden: ‘De mens en niet het vervoersysteem staat centraal in dit vraagstuk. Hoe kan die van deur tot deur komen. Daarom moeten Rijk en regio integraal samenwerken én concrete oplossingen aanbieden.’

Heb je het gesprek gemist? Je kunt de bijeenkomst hier terugkijken. Binnenkort lees je op onze website een verslag van de bijeenkomst

Met speciale dank aan de sprekers!
✅ Marja Ruigrok, lid van de Programmaraad Samen Bouwen aan Bereikbaarheid en bestuurder Vervoerregio Amsterdam
✅ Kees Burg, van der, directeur-generaal mobiliteit van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
✅ Danielle Snellen, plaatsvervangend sectorhoofd Verstedelijking & Mobiliteit bij Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)
✅ Emiel Reiding, directeur Metropoolregio Amsterdam
✅ Daan Zandbelt, bouwmeester bij AM Gebiedsontwikkeling
✅ Bert Van Wee, hoogleraar Transport and Logistics bij TU Delft
✅ Pieter Litjens, algemeen directeur bij CROW
✅ Claudia Zuiderwijk, vertegenwoordiger van de Mobiliteitsalliantie en algemeen directeur GVB

Geef een reactie