Sharing is caring

Over kennis en inspiratie gesproken…. de afgelopen dagen in Hamburg konden we ons hart ophalen!

De delegatie van Amsterdam Airport Area, ook wel AAA, ging lekker groen met de trein naar Hamburg, de stad met vergelijkbare uitdagingen en opgaven als de

Metropoolregio Amsterdam. Het programma en de deelnemers vind je via onderstaande link.

We hadden drie fantastische dagen waarin het thema ”delen” centraal stond. De jonge sprekers bij de diverse organisaties gaven luid en duidelijk aan dat de tijd van ieder voor zich ontwikkelen en innoveren voorbij is. Wij hebben hier ook mooie voorbeelden van, zoals ons slimme stroomnetwerk. Maar hier lijkt het nog een stapje verder te gaan. Er wordt op grote schaal samengewerkt, er wordt ruimte en kennis gedeeld en er zijn grote ambities. Waar veel organisaties 2050 als doelstelling hebben voor zero-emissie gaan de Hamburgers een stapje verder: in 2035 moet de eerste commerciële vlucht op waterstof gemaakt zijn en zijn ze zero-e

Waterstof was een terugkerend onderwerp. Hier overheerst de overtuiging dat dit de toekomst is. Batterijen zouden nu een heel vliegtuig vullen om elektrisch vliegen commercieel mogelijk te maken maar alle kennis die met deze ontwikkeling is opgedaan, wordt ingezet voor innovatie. Er is groot vertrouwen in groeiende innovatie, ook op het gebied van sustainable aviation fuels (SAF). Bij Airbus hebben ze zes typen fuel cells (met de namen van alle Friends) om verder mee te testen

Ook de gebiedsontwikkeling van Hafen City was indrukwekkend. Een strak geregistreerde blik op de toekomst laat een gebied zien waar gewoond, gewerkt, geleerd en gecreëerd wordt. Eén sterk staaltje ruimte met ruimte was zichtbaar in een gebouw waar een school en woningen gedeeld worden. De kinderen speelden in het park of op het dak en de bewoners keken aan de andere kant van het gebouw op gedeelde ruimte (zowel openbare als private gronden zijn voor alle voetgangers toegankelijk). Voor 8 cent per vierkante meter dragen bewoners en gebruikers bij aan het parkmanagement van dit gigantische gebied. Er is 40% stad bijgekomen door al deze ontwikkelingen. Ongelofelijk wat ze hebben gedaan in de strijd tegen het water. Ook het weren van auto’s boven de grond en het stimuleren van deelauto’s, OV en wandelen was helemaal STOMP (Stappen, Trappen, OV, Maas en Privé auto). Geweldige inspiratie voor onze Spoorzone!

We namen letterlijk een kijkje in de haven met een rondvaart en een rondgang door de grotendeels geautomatiseerde containerterminal. Ook de luchthaven deelde kennis en ambities met ons. Overal kreeg je een gevoel van samenwerking en van gezamenlijke doelstellingen die met veel vertrouwen tegemoet getreden worden. Ik vond het aanstekelijk: kom maar door met de toekomst! 

Gelukkig hebben we de fotos nog!

One Response to “ Sharing is caring ”

  1. Hildr Behrens

    Super zeg!!

Geef een reactie