De Waterwolf getemd

We gaan in Gemeente Haarlemmermeer een prachtig kunstwerk neerzetten van maar liefst 20 meter lang en 6 meter hoog gemaakt door kunstenaarsduo BlokLugthart. De #Waterwolf staat symbool voor het drooggemalen Haarlemmermeer. Een woest water wat in de volksmond de Waterwolf werd genoemd omdat het hele dorpen en grote stukken land verslond. De rustig slapende en bedwongen Waterwolf zal in mei/juni geplaatst worden aan de Drie Merenweg. Het initiatief voor het kunstwerk is genomen door de Klankbordgroep Beeldende Kunst Openbare Buitenruimte van de gemeente.

De Waterwolf

De geschiedenis van de gemeente Haarlemmermeer is onlosmakelijk verbonden met de Waterwolf. Ooit was het huidige Haarlemmermeer een veengebied met kleine plassen. Door het afgraven van veen ontstond uit de kleine meren halverwege de 16e eeuw één van de grootste meren van Nederland. Dit Haarlemmermeer werd in de volksmond De Waterwolf genoemd omdat het zorgde voor gevaarlijke situaties. Dorpen werden overstroomd en de landbouwgronden van Amsterdam, Haarlem en Leiden werden door het meer bedreigd. Met de drooglegging ontstond hier in 1852 de Haarlemmermeerpolder en was de eens zo woeste Waterwolf bedwongen.

Een bijzonder materiaal

Met een afmeting van 20 meter lang en 6 meter hoog zal “De Waterwolf” één van de grootste buitenkunstwerken in Haarlemmermeer zijn. Het werk wordt gemaakt van cortenstaal. Dat is een weervaste staalsoort bestaande uit meerdere staalsoorten die met elkaar zijn gemengd. Hierdoor ontstaat een nieuwe staalsoort. Zo’n mengsel heet een legering. Naast ijzer bestaat cortenstaal uit chroom, fosfor, koper, nikkel en silicum. Cortenstaal krijgt binnen verloop van tijd een roestige uitstraling en is steeds populairder aan het worden. Het wordt veel gebruikt in kunstwerken, bruggen, plantenbakken en zelfs gebouwen. De populariteit is te danken aan een aantal unieke eigenschappen: naast de bijzondere industriële uitstraling die het heeft, is het staal ook nog eens zeer duurzaam en onderhoudsarm omdat het niet geverfd hoeft te worden.

Symbolische wolf

“De Waterwolf” staat symbool voor het drooggemalen Haarlemmermeer. De wolf ligt te rusten boven op het talud en kijkt naar de vele automobilisten, fietsers en wandelaars die voorbijkomen. Wie bij de buik van de Waterwolf staat hoort zachtjes kabbelend water stromen. De woeste Waterwolf is bedwongen. Op de tafel in de buik wordt het verhaal beschreven hoe de Waterwolf aan zijn naam komt en wordt kort de geschiedenis verteld van de drooglegging van het vroegere Haarlemmermeer.

Initiatief van de klankbordgroep

Het kunstwerk is ontstaan uit een initiatief van de leden van de Klankbordgroep Beeldende Kunst Openbare Buitenruimte van de gemeente Haarlemmermeer. Zij selecteerden het ontwerp voor dit kunstwerk van BlokLugthart. Van dit kunstenaarsduo staan in verschillende gemeenten in het land kunstwerken. De omgevingsvergunning voor het kunstwerk is op 20 december 2023 verleend. Het kunstwerk wordt geplaatst op de verhoging langs de Drie Merenweg (N205) in de buurt van het Boseilandenpad tegenover Brouwersdam (Hoofddorp Floriande).

Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur): “Haarlemmermeer heeft maar liefst 187 buitenkunstwerken die vrij toegankelijk zijn voor al onze inwoners en bezoekers om van te kunnen genieten. De Waterwolf is een prachtige toevoeging. Niet alleen vanwege de indrukwekkende omvang, waardoor de wolf al vanuit de verte te zien is, maar ook omdat het herinnert aan de roerige en rijke geschiedenis van Haarlemmermeer.”

Meer informatie

Alle buitenkunstwerken en monumenten in Haarlemmermeer zijn, vaak met beschrijving en foto, te vinden op de website van Visit Haarlemmermeer. Hier zijn ook fietsroutes langs een aantal van deze bijzondere punten te vinden. 

Meer over het kunstwerk “De Waterwolf” is te vinden in de film die die de makers op YouTube plaatsten:

Geef een reactie