Haarlemmermeer krijgt eigen KunstKring

Meer dan dertig lokale kunstenaars zijn woensdag 21 februari tot het besluit gekomen om Kunstkring Haarlemmermeer op te richten. Initiatiefnemers Gijs van Wijk, Gerrit Blauuw, Piet Kwak en Piet Dees hopen dit jaar nog een grote expositie te organiseren. ‘Iedereen is welkom om lid te worden, van hobbyist tot professioneel kunstenaar’. 

Afgelopen woensdagavond kwamen ruim dertig kunstenaars in restaurant Tijnes bijeen voor het al dan niet oprichten van een Kunstkring Haarlemmermeer. De vier initiatiefnemers Gijs van Wijk (eigenaar van MEER Kunst en Lijsten), Gerrit Blaauw (teamleider beeldende kunst bij Cpunt), Piet Kwak (voorzitter van de kunstcommissie van de dorpsraad Nieuw-Vennep) en Piet Dees van Galerie de Tuinkamer in Hoofddorp gaven eerst een presentatie om de meningen over het idee te peilen. Alle aanwezigen reageerden enthousiast en gaven aan lid te willen worden. Dat was voor de initiatiefnemers voldoende om de vereniging officieel op te richten. 

VRAAG NAAR TENTOONSTELLINGSRUIMTE

Gijs van Wijk, één van de initiatiefnemers, legt uit hoe het idee tot stand is gekomen: “We merken dat er onder kunstenaars vraag is naar een plek waar zij hun kunst kunnen tentoonstellen. Ik hoor soms van klanten in mijn zaak – MEER Kunst en Lijsten – dat ze wel kunstwerken hebben, maar dat ze dat niet alleen durven te exposeren of dat ze vinden dat ze niet genoeg werken hebben om dat te doen. Piet Dees, een andere initiatiefnemer, is al langere tijd bezig om iets van de grond te krijgen voor kunstenaars. Dat hebben we nu met z’n vieren opgepakt. We hopen dit jaar een grote expositie te organiseren, waarvoor we nog op zoek zijn naar een grote ruimte.”

FIETSROUTE LANGS ATELIERS

In het eerste jaar zal Kunstkring Haarlemmermeer zich richten op de bestuurlijke oprichting van de vereniging en zijn er ideeën om te starten met een nieuwsbrief en een website met een pagina voor ieder lid. Ook wil de vereniging activiteiten organiseren, zoals een fietsroute langs ateliers en een grote kunstexpositie. 

IEDEREEN WELKOM

Van Wijk hoopt nog meer mensen aan boord te kunnen krijgen. “Iedereen kan zich aansluiten, van hobbyist tot professioneel kunstenaar. We kennen nog geen ballotage. Wie zijn wij om te zeggen dat je werk niet goed genoeg is. Ook als je buiten Haarlemmermeer woont, ben je welkom.”

STEUN VAN GEMEENTE

Wethouder Marja Ruigrok heeft haar steun betuigd via een mail die tijdens de vergadering is voorgelezen. Van Wijk vertelt dat dit mooie woorden waren en dat hij hoopt dat de gemeente hier ook daadwerkelijk wat mee gaat doen. “We krijgen nu al wat geld via Cpunt, wat ook door de gemeente wordt gesubsidieerd. Dat kunnen we in onze opstartfase gebruiken, bijvoorbeeld voor het huren van een zaaltje. We hopen ook ondernemend Haarlemmermeer bij het idee te kunnen betrekken voor een sponsoring.”

KUNST MET HOOFDLETTER K

Van Wijk verwacht dat de groep eind mei weer bij elkaar zal komen. In de tussentijd gaat iedereen hard aan de slag om Kunstkring Haarlemmermeer te realiseren. “De een wil penningmeester worden, de ander de website maken. Het is fijn dat mensen zich hiervoor aanmelden, er is veel te doen. Samen proberen we ervoor te zorgen dat de ‘k’ van kunst in Haarlemmermeer een hoofdletter krijgt.” Voor meer informatie kan men contact opnemen met Bert van Noord (06-53881072).

Lees ook Haarlemmermeer.nieuws.nl

Mijn steunbetuiging aan de Kunstkring:

“Goedenavond allemaal. Ik kan er vanavond helaas niet bij zijn vanwege de krokusvakantie. Maar wat fijn dat er zoveel kunstenaars uit onze gemeente vanavond bij elkaar zijn gekomen om te zien of er genoeg animo is voor de oprichting van een kunstkring. Piet heeft me gevraagd of ik jullie vanavond een boodschap mee wil geven als wethouder Cultuur.

De initiatiefnemers voor de oprichting van de kunstkring geven aan dat ze in Haarlemmermeer kunst met een hoofdletter neer willen zetten. Samen zorgen voor meer plek en gelegenheid tot exposeren en samen zorgen dat kunst door onze lokale kunstenaars meer bekendheid krijgt. 

Zo’n initiatief waarbij jullie vanuit de kunstsector samen de schouders eronder zetten kan ik als wethouder natuurlijk alleen maar toejuichen. Ik ben namelijk een grote voorstander van meer samenwerking. Mijn belangrijkste levensles is dan ook: “Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen.” Ik hoop van harte dat, als er vanavond tot oprichting besloten wordt, jullie samen naar manieren zoeken om jullie werk meer onder de aandacht te brengen. Niet alleen onder onze inwoners en ondernemers maar ook ver buiten de gemeentegrenzen. Want dat verdient het!”

Geef een reactie