Durable Business Bustour

Vanmiddag mochten wethouder Charlotte van der Meij en ik aanhaken bij de Durable Business Tour. Voor iedereen die wil weten hoe je duurzaam kan ondernemen. Een mooi initiatief van NMCX en het Energieloket Bedrijven Haarlemmermeer. Ongeveer 35 man / vrouw kwamen een kijkje nemen in misschien wel de meest duurzame kerk van Nederland. De Ontmoetingskerk in Rijsenhout natuurlijk! Ze kwamen met een 100% elektrische touringcar en ik kwam op mijn houten elektrische fiets! Ook je voordeel doen met de kennis en ervaring van specialisten? Op het gebied van gedeelde zonnepanelen op daken, gedeelde stroomvoorzieningen en meer? Ga naar ons Energieloketbedrijven!. Foto’s Jur Engelchor.

Op donderdag 14 maart vond de Durable Business Tour plaats, een initiatief van het Energieloket voor bedrijven om ondernemers te inspireren op het gebied van energiebesparing- en opwekking. Gedurende de middag gingen de vijf-en-dertig deelnemers met de eerste volledig elektrische touringcar van Nederland langs verduurzaamde panden in Haarlemmermeer. Voor deze eerste editie was er ook extra aandacht voor het onderwerp netcongestie: kan je als ondernemer nog wel verduurzamen als je niet voldoende vermogen kan contracteren? 

Wanneer de vraag naar transport van elektriciteit, zowel in afname als opwerk, groter is dan de transportcapaciteit van het net, wordt er gesproken van congestie. Een stroomaansluiting of verzwaring is daardoor niet altijd beschikbaar. Het wordt steeds belangrijker voor ondernemers om zelfvoorzienend te zijn.

Wethouder Charlotte van der Meij (Klimaat & Energie) zegt over de energietransitie: “We maken enorme stappen en vorderingen. Maar van mij mag er altijd nog een stapje bovenop.” 

Wethouder Marja Ruigrok (Economische Zaken) denkt dat Haarlemmermeer alles in huis heeft om de eerste helemaal zelfvoorzienende gemeente te worden. Er is genoeg ruimte voor meer opwek. Afwachten tot netcongestie is opgelost, dus? Nee. “We moeten nu al investeren en met elkaar risico’s durven nemen. Als je niet kan delen, kan je niet vermenigvuldigen,” volgens Mw. Ruigrok. 

Peter van Dam, oprichter van energiecoöperatie ‘Zon op Haarlemmermeer’, vertelt dat er binnenkort op het dak van een gemeentegebouw 360 zonnepanelen komen te liggen. Bewoners kunnen zich aanmelden om mee te doen. “Als je als ondernemer wilt bijdragen aan de energietransitie, neem dan meer zonnepanelen dan je nodig hebt en deel de opwek met bewoners.”

Verduurzamingsinspiratie op locatie 

C-Bèta, de eerste locatie, is een circulaire co-working space. Doordat de kantoren gecompartimenteerd zijn, zijn de ruimtes efficiënter te verwarmen en koelen. Bij DHVM Vastgoedmanagement in Lijnden is een laadplein met vier-en-dertig laadpalen. Het gebouw heeft 350 zonnepanelen, wat hen om en nabij evenveel stroom oplevert als het gebouw verbruikt. Daardoor zijn ze zo goed als zelfvoorzienend, vertelt Rob Klaassen. Chris van den Heuvel, beheerder van de Ontmoetingskerk in Rijsenhout, vertelt dat na een grote brand de kerk volledig opnieuw gebouwd werd, inclusief 150 zonnepanelen op het dak, vloerverwarming, een buffervat, en twee lucht-water warmtepompen. Bij the Florian Hotel in Hoofddorp vertelt eigenaar Tony Chu dat het hotel zonnepanelen, laadpalen en slimme batterijopslag heeft. Het accu-systeem gaat automatisch aan tijdens piekverbruik. Door deze slimme software heeft Tony er geen omkijken meer naar.

De eerste Durable Business Tour was een succesvol evenement waarbij nieuwe connecties zijn gelegd en ondernemers zijn geïnspireerd om met duurzaamheid aan de slag te gaan. In de woorden van Hans van der Meulen, projectleider en organisator van de tour: “Stilstaan bij duurzaamheid is achteruitgang.” Artikel HC Nieuws

Geef een reactie