Vijf nieuwe Verhalenpalen

Heb jij ze al gespot? Er zijn vijf nieuwe verhalenpalen bijgekomen in Haarlemmermeer.

Als je aan een museum denkt dan zie je meestal een gebouw voor waar je, na het kopen van een kaartje of het laten zien van je museumkaart, naar kunst gaat kijken of leert over geschiedenis. Maar Haarlemmermeer heeft ook een ‘buitenmuseum’. Dat bestaat niet alleen uit de vele kunstwerken in de buitenruimte maar ook uit de twintig Verhalenpalen van Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius (SHMDC). Aan die 20 exemplaren zijn nu vijf nieuwe verhalenpalen toegevoegd.

Op die Verhalenpalen is informatie te vinden over de geschiedenis van de plek waar de paal is geplaatst. Inmiddels zijn er vijf Verhalenpalen bij gekomen: VAART, PLEMP, BOM, PAAL en JJ17. Het college van B&W had op 21 november 2023 al besloten hiervoor een subsidie toe te kennen.  

Ringvaart  

Verspreid door de gemeente staan nu twintig Verhalenpalen zoals bij de Spaarndammerdijk en Eendenkooi Stokman. De museum stichting wil aan het bestaande ‘buitenmuseum’ vijf nieuwe Verhalenpalen toevoegen en heeft daarvoor een subsidie aangevraagd van 29.750 euro. De plaatsing van de nieuwe verhalenpalen is onderdeel van (het uitvoeringsprogramma van) de visie Ringdijk en Ringvaart. Een van de doelen van het programma is om de Ringdijk en Ringvaart aantrekkelijker te maken voor recreatie en de identiteit van de dijk te versterken. Om die reden zullen vier van de vijf palen te vinden zijn langs de Ringvaart.

De vijf nieuwe Verhalenpalen  

De paal VAART wordt in Halfweg geplaatst, nabij de sluizen en de trekvaart. De tweede paal, BOM, wordt langs de Ringvaart bij Schiphol-Oost geplaatst, en vertelt het verhaal over een bomaanslag op Schiphol in 1940. Als derde wordt PAAL geplaatst, een verhalenpaal langs de Ringvaart bij Rijsenhout, over één van de eerste stukken ‘nieuw land’ in de polder. PLEMP is de vierde paal, die het verhaal vertelt van Gemaal De Leeghwater in Buitenkaag. Bij de Gerritshoeve, vlakbij het station in Hoofddorp, wordt paal JJ17 geplaatst, die verwijst naar de verkavelingsstructuur van de Haarlemmermeerpolder. 

Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur): “Onze rijke geschiedenis ligt door deze verhalenpalen letterlijk op straat. En dat is fantastisch want zo heeft iedereen toegang tot de verhalen en het erfgoed van Haarlemmermeer. Met deze vijf extra Verhalenpalen kunnen we nog meer details van die geschiedenis met inwoners en bezoekers delen.” 

Verhalenpalen

Op diverse plekken in de gemeente staan al verhalenpalen. Foto; Kees van der Veer

Fietsen langs de Verhalenpalen  

Je kunt de geschiedenis van Haarlemmermeer ook beleven op de fiets. Visit Haarlemmermeer heeft namelijk vier fietsroutes ontwikkeld die in lengte variëren van ±20 tot 45 km en die verschillende Verhalenpalen aandoen. Op de speciale fietskaart zijn de QR-codes van 15 Verhalenpalen te vinden met een verhaal en het bijbehorende fietsknooppunt. Vanzelfsprekend zullen de vijf nieuwe Verhalenpalen ook aan de routes worden toegevoegd wanneer deze in het voorjaar geplaatst zijn. 

Artikel in HC Nieuws:

Het zogenaamde ‘buitenmuseum’ van Haarlemmermeer is uitgebreid met vijf nieuwe verhalenpalen in Halfweg, Rijsenhout, Buitenkaag, Hoofddorp en bij Schiphol-Oost. Op de palen staat informatie over de geschiedenis van de plek waar de paal geplaatst is. 

Tot dusver stonden er twintig verhalenpalen in Haarlemmermeer, onder meer bij de Spaarndammerdijk en Eendenkooi Stokman in Vijfhuizen. Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius heeft daar vijf aan toegevoegd.

VIJF NIEUWE PALEN

De paal VAART wordt in Halfweg geplaatst, nabij de sluizen en de trekvaart. De paal BOM komt langs de Ringvaart bij Schiphol-Oost te staan, en vertelt het verhaal over een bomaanslag op Schiphol in 1940. Als derde wordt PAAL geplaatst, een verhalenpaal langs de Ringvaart bij Rijsenhout, één van de eerste stukken ‘nieuw land’ in de polder. PLEMP gaat  het verhaal vertellen van Gemaal De Leeghwater in Buitenkaag. Bij de Gerritshoeve (vlakbij station Hoofddorp) wordt paal JJ17 geplaatst, die verwijst naar de verkavelingsstructuur van de Haarlemmermeerpolder. 

Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur): “Onze rijke geschiedenis ligt door deze verhalenpalen letterlijk op straat. En dat is fantastisch want zo heeft iedereen toegang tot de verhalen en het erfgoed van Haarlemmermeer. Met deze vijf extra Verhalenpalen kunnen we nog meer details van die geschiedenis met inwoners en bezoekers delen.”

FIETSROUTE

Voor fietsliefhebbers heeft Visit Haarlemmermeer vier fietsroutesontwikkeld langs verschillende verhalenpalen. De routes variëren in lengte tussen de 20 en 45 kilometer. Op de fietskaart zijn de QR-codes van tot nu toe 15 palen te vinden met een verhaal en het bijbehorende fietsknooppunt. De gemeente zegt de nieuwe palen nog aan de kaart toe te voegen. 

RINGDIJK AANTREKKELIJKER MAKEN

Het college van B&W heeft op 21 november 2023 al besloten een subsidie toe te kennen voor de plaatsing van de vijf nieuwe palen. De museumstichting heeft vervolgens een subsidie aangevraagd van 29.750 euro. De plaatsing van de nieuwe verhalenpalen is onderdeel van (het uitvoeringsprogramma van) de visie Ringdijk en Ringvaart. Een van de doelen van het programma is om de Ringdijk en Ringvaart aantrekkelijker te maken voor recreatie en de identiteit van de dijk te versterken. Om die reden zijn vier van de vijf palen te vinden langs de Ringvaart. 

Geef een reactie