Cafebaas: Wildgroei aan regeltjes wordt te gek

 

Cafébaas: Wildgroei aan regeltjes wordt te gek

door Richard van de Crommert

AMSTERDAM, donderdag

Meer dan andere sectoren wordt de horeca getroffen door de regeldrift van de gemeente. Steve Bramwell, eigenaar van café Westerdok, denkt alles voor elkaar te hebben, maar loopt steeds weer tegen nieuwe bureaucratie aan. „Je wordt helemaal gek”, zegt hij. „Voor alles wat je doet en aanvraagt, wordt je hele doopceel gelicht.”

Aan de zijgevel hangt een bord met de naam van het café erop: jaren geleden gesponsord door Coca-Cola. Bramwell wil er een ander bord ophangen omdat het café een andere uitstraling heeft gekregen. Hij mag het weghalen van de gemeente, maar iets anders ophangen mag niet zomaar. Wat de gemeente mogelijk wil toestaan is een aluminium frame met een doek. „Maar hier waait de wind altijd”, werpt Bramwell tegen. „De buren worden gek. En dan moet ik het doek ook nog elke nacht gaan binnenhalen.”

Ook heeft de kroegbaas een oude airco. Al tijden kapot. Maar weghalen is geen optie. „Ik betaal er precariobelasting voor. Als ik hem weghaal, krijg ik van de schoonheidscommissie geen toestemming om een nieuwe op te hangen.”

De laatste tegenslag ondervond Bramwell bij zijn aanvraag voor een vergunning voor een buitentap tijdens Sail. Meer dan een A4’tje hoefde de café-eigenaar niet in te vullen, maar de gemeente eist vijf weken om tot een besluit te komen. „Want ze moeten alles natrekken”, zegt hij. „Onbegrijpelijk, want ze weten al alles van me. Ondertussen moet ik alvast bier gaan bestellen en alle andere zaken regelen.”

De baliemedewerkster in het stadsdeelkantoor waar hij zijn aanvraag deed, vond het ene A4’tje voor een buitentap wat magertjes. „’Moet er niet wat bij’, vroeg ze. ’Sorry’, zeg ik. ’Ik weet het niet. Dit is wat ik heb gekregen.’ En de baliemedewerkster wist het uiteindelijk ook niet.”

Marja Ruigrok, die in de gemeenteraad voor de VVD zit, kon de worsteling van haar buurman niet meer aanzien. Zij heeft als ondernemer nauwelijks tot geen last van de papierwinkel waar horecaondernemers mee worden geconfronteerd. „Wat ik wil, is kijken of het eenvoudiger kan. Wat de buitentap tijdens Sail betreft, wil ik dat er direct ja wordt gezegd. Zo’n vergunning zou misschien zelfs gewoon per sms moeten kunnen. Andere steden kunnen dat ook. Alleen als er aantoonbare historie van overlast is, kan je zo’n tap ter discussie stellen. Je mag wel wat verantwoordelijkheid bij de ondernemer leggen en wat soepeler samenwerking tonen.”

Ze beseft dat het veel tijd zal kosten om een ommezwaai bij de gemeente tot stand te brengen. „Maar ondanks dat moet ik gewoon de droom hebben van een klantvriendelijke gemeente. „Zullen we in Amsterdam ook wat meer computersystemen op elkaar gaan afstemmen?” Er moet gewoon een elektronisch patiëntendossier komen, maar dan voor ondernemers, vindt de VVD-politica. „Ik wil vanuit de ondernemer redeneren.”

Ze wil dat de raad een voorzet geeft. „Laten we als raad maar eens voorstellen om alle regelgeving te inventariseren. Daar is het tijd voor. Dat moet je sowieso gewoon om de zoveel tijd doen.”

Geef een reactie