De toekomst van AT5

We zijn nu al een paar weken druk in de weer met het recente verleden en vooral met de toekomst van AT5. De voorzitter van onze commissie noemde het een opera in meerdere aktes. Als vertegenwoordiger van de VOLKSPARTIJ van Vrijheid en Democratie gebruikte ik voor de interne fractiecommunicatie de term soap. En dat is het dan ook een beetje. Met verkwikkelijke ontwikkelingen, hoofdrollen en bijrollen en een spannende cliffhanger….

Net als een soap is voor mij het dossier AT5 ook boeiend en verrassend. De hoorzitting over dit onderwerp heeft aan het licht gebracht dat een fusie met RTV NH een heel goed idee was geweest en dat het ontzettend jammer is dat dit niet door is gegaan. Voor zover ik dat kan overzien, had dit te maken met verschillende uitgangspunten en verwachtingen van beide partijen (onvoldoende gelijkwaardigheid in een huwelijk), de nog slechtere financiële situatie van AT5 dan aanvankelijk was ingeschat en zelf denk ik dat ook de term ”incompatibiliteit van karakters” van toepassing was in dit verhaal. Erg spijtig dus, maar op korte termijn lijkt een weg naar een fusie geen haalbare kaart meer. AT5 zal het voorlopig zelf moeten doen. En hoe lastig ook voor commerciële bedrijven in de ATVsector, AT5 zal toch ook geld uit de markt moeten halen. Bij voorkeur gericht op producties die dan ook voor AT5 gemaakt worden, zoals de speciale programma’s die AT5 in opdracht van organisaties in de stad maakt. En daarnaast op slimme en creatieve manieren.
Op dit moment zitten we nog midden in het beslissingsproces over AT5. Zoals jullie misschien in de krant gelezen hebt zijn wij voor een marktwerking waarbij meerdere partijen een plan voor een Amsterdamse nieuwszender mogen indienen (en van mij hoeft die zeker niet publiek te zijn. Private initiatieven zoals BNR Nieuwsradio hebben laten zien dat een commerciële aanpak van nieuws ook volwaardig kan zijn). Het gaat nu nog over de termijn waarop die inschrijving plaats zou moeten vinden. Persoonlijk ben ik van mening dat AT5 een sterk merk is dat we op termijn best zouden kunnen verkopen, maar op dit moment is de financiële huishouding te zwak om er een redelijke prijs voor te kunnen vragen. Aanstaande woensdag of donderdag gaan we in de gemeenteraad beslissen wanneer en of andere partijen plannen mogen indienen naast AT5. Aanstaande woensdag of donderdag neemt de raad een beslissing.
Met een spannender cliffhanger kan ik niet afsluiten……

Evelien van Roemburg en ik hebben ons hier keihard voor ingezet. En zo is het uiteindelijk uitgepakt. En daar ben ik best een beetje trots op (2017)

Geef een reactie