Politiek op z’n slechtst

Meestal geniet ik van de lokale politiek. Je helpt samen de stad vooruit en bij elk resultaat kom je daar een stapje meer in de buurt. Maar deze week heb ik even mijn buik vol van politiek.

In de kwestie ”stageplaatsen voor illegalen” lijkt het niet te gaan om resultaten of oplossingen, maar om Tweede Kamer spelen en politiek gewin (wie is er hier sociaal en wie niet?).

In Amsterdam werd er in de commissie Onderwijs gesproken over stages; je mag als kind (jonger dan 18 jaar) als je illegaal bent een opleiding volgen. Daar hoort volgens de Amsterdamse gemeenteraad (inclusief de VVD Amsterdam) een stage bij. Want wij zien stage als een onderdeel van de opleiding en niet als werk.

En daar wringt de schoen, want de wetgever ziet stage als werk. En werken mag niet als je illegaal bent. Een oplossing zou zijn: pas de wet aan zodat die kinderen die wel de opleiding mogen volgen ook een stage mogen lopen en met een diploma terug gaan naar hun land of als ze hier mogen blijven, kunnen gaan werken. En over wetgeving gaat de Kamer en niet de lokale politiek. We hebben er in Amsterdam een handje van om landelijke discussies nog eens over te doen (ritueel slachten, kinderpardon en nu dit). Gisteren zat Lodewijk Asscher ook weer eens landelijke politiek te bedrijven in Pauw en Witteman.

Laten we de Kamer laten werken naar een oplossing en laten we in Amsterdam ons bezig houden met de dingen waar we over gaan in plaats politiek bedrijven die niet oplossings- maar effectgericht is.

Geef een reactie