Ondernemersergernis? Meld het ons!

Loop je tegen lokale regelgeving aan? Heb je last van bureaucratie, regeldruk, hoge lasten of onduidelijk stadsdeelbeleid? Geeft de gemeente geen gehoor als je ze belt? Staan je klanten vast in het Amsterdamse verkeer? Vind je veiligheid een issue of erger je je aan verloederding en slecht onderhouden winkelstraten? Meld het ons via: ondernemers@vvdamsterdam.nl

Op 15 april organiseerden Maurice Piek en ik samen met de vaste organisatie van Politiek Café Libertijn een avond in het teken van ondernemen in Amsterdam.

Met Mohamed el Maknouzi (car2go) en Ellen Jacobs (MKB) als gastsprekers kwamen interessante vraagstukken aan het licht en was er boeiende interactie met het publiek en het presentatie duo, raadsleden Marja Ruigrok en Maurice Piek. Columnist Marko van Kampen (ai!amsterdam) zorgde voor een prikkelend tegengeluid en gaf de aanwezige politici een duidelijke opdracht mee. De tekst van zijn column vind je hieronder. De avond werd afgesloten met de aankondiging van An Moorman (VVD Amsterdam West) dat de volgende bijeenkomst in de serie van ondernemersactiviteiten op 22 mei zal zijn.

 

Libertijn

 

 

 

 

Column Marko van Kampen –

Vrijwel iedereen heeft net als ik de persuitnodiging gekregen van deze avond en daar vielen me een paar quotes in op – en ik hoop dat ik nu niemand beledig: “De VVD zet zich in voor een aantrekkelijker ondernemingsklimaat met meer mogelijkheden en minder regels” en “In de visie van de VVD moet de overheid klein en effectief zijn” Ik vroeg me toen meteen af of kleine overheid en regels wel doelen op zich horen te zijn.

Laten we ons eerst eens afvragen waarom we regels hebben? Regels horen te reguleren en de maatschappij tot dienst te zijn. Maar veel belangrijker: regels moeten passen in een groter geheel, in een plan, in een paraplu gedachte. En voor mij is er maar een paraplu gedachte in leven, ondernemen en land: de beste willen zijn, in alles.

Waarom hoor ik een politicus dan ook nooit eens zeggen: ‘en nu is het uit met dat gezeur we gaan in 10 jaar tijd van Nederland het slimste, meest welvarende, gelukkigste en groenste land ter wereld maken.’ Waar moet je anders je bed voor uitkomen? We lijken steeds vaker het land van de bijzaken geworden.

Maar die simpele paraplu gedachte: de beste willen zijn, juist die mis ik zo. Zelfs in het ooit brutale en bijna arrogante Amsterdam. Het sneed me dan ook door mijn ziel Carolien Gehrels te horen zeggen dat we ‘Amsterdam als Eindhoven Noord moeten gaan beschouwen’. Om zoveel redenen is dit verkeerd, maar ook zo veelzeggend uit de mond van nota bene de loco-burgemeester van Amsterdam. Dat is toch geen ambitie, wat is dat voor signaal naar burgers en ondernemers?

Maar veel erger: de onderliggende redenatie is nog bijna waar ook. 1Vandaag had van de week een reportage waarin werd verteld hoe het gaat met de Eindhovense High Tech Campus en dat Amsterdam inmiddels bijna links en rechts wordt ingehaald. Het gebied Eindhoven is in New York anderhalf jaar geleden uitgeroepen tot slimste regio van de wereld…ik zou me als hoofdstad kapot schamen….

Ik ben een Ajacied en vond gisteren dan ook een prachtdag. Maar ben een even grote Amsterdammer en wil op alle gebieden winnen van iedereen. Het zal ons toch niet gebeuren dat Eindhoven als gebied meer gaat betekenen voor het BNP dan de hoofdstad. Kom op zeg. Wat zijn we dan aan het doen. We zijn 3x zo groot.

En als het nu ging om takken van sport waar we ons als regio niet druk om moeten maken, dan à la, maar het gaat om de techniek van de toekomst, in communicatie, gezondheidszorg, defensie, energie etcetera. Daar ligt de weg uit de economische crisis van nu en die van straks. En dan top dat we Denim Hoofdstad van de wereld zijn, absoluut fantastisch project, maar dat is buitenkant…ik wil dat Amsterdam de nieuwe Sillicon Valley opzet.

Neem Sloterdijk, staat half leeg, maak van de nood een deugd, want in een crisis liggen juist enorme kansen. Maak van dat gebied een nieuwe besloten campus – naar voorbeeld van Google, Sillicon Valley en, tja, Eindhoven. Er schijnt wel een soort Flevo Tech gebied te zijn rond het Cruquis gebied, maar wie kent het? Niemand. Nee, bouw een aantal van die leegstaande kantortorens op Sloterdijk om tot woningen, restaurants en bars die 24/7 open zijn, schrijf een contest uit om de 20 beste startups ter wereld naar dat gebied te halen, die we maximaal gaan faciliteren, gratis. Richt een fonds op in samenwerking met grote Amerikaanse venture capitalists en investeer als stad direct in de toekomst. De echte toekomst.

En werk samen met onze universiteiten om de allerbeste technische opleidingen ter wereld te gaan bieden, misschien wel een super MBA op de International Sloterdijk Campus. Het is toch zeer teleurstellend te moeten zien dat onze eigen Amsterdamse (en Nederlandse) Universiteiten zo laag op vrijwel elke ladder staan. Waarom zegt uit die hoek nooit eens niemand: ‘en nu ben ik er verdorie klaar mee, wij gaan voor die top 5!’

Kortom, en dan kom ik weer terug bij regels: het gaat mij niet zozeer om dat er zoveel regels zijn; als deze onze doelen maar helpen bereiken, dan klopt het, echter nu voelen ze veelal als overbodig, omdat ze niet in een grote gedachte lijken te passen en ad hoc tot stand komen.

Jullie opdracht, of onze opdracht is heel simpel: Amsterdam moet weer die eigenwijze brutale stad worden, die de beste wil zijn in alles en die zich van niemand wat aantrekt. Maar vooral waar iedereen zich bij wil aansluiten. Dat trekt ondernemers, expats en studenten. Dat maakt ons sexy en gewild.

En help het lot een handje, ben geen eenzame altruïst in een wereld vol pikkers, zoals oud-minister Andriessen ooit eens zei. Meelopers zijn er genoeg. Be bold. Want wij zijn geen Londen, Parijs of New York. Wij zijn namelijk Amsterdam.

Geef een reactie