Prijsvraag Koningsportret

Gisteren in ”Dichtbij” vandaag in de Telegraaf: de portretwedstrijd voor een beeltenis van de Koning in de raadszaal van Amsterdam. Kunstenaars van Amsterdam, schrijf je in!

AMSTERDAM – Kunstenaars kunnen aan de slag. De gemeente Amsterdam nam onlangs een motie van VVD’er Marja Ruigrok aan. Zij pleitte voor een ontwerpwedstrijd voor een beeltenis van de kersverse koning. De kunstenaar die het mooiste ontwerp maakt, wint 25.000 euro om dat kunstwerk ook echt te gaan maken. Het werk krijgt een plekje in de raadszaal.

Op haar website kondigt het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) aan: “Op initiatief van de gemeente Amsterdam organiseert het AFK een ontwerpwedstrijd voor een beeltenis van de koning. Het winnende ontwerp krijgt een plek in de raadzaal.”
“Met de ontwerpwedstrijd houdt de gemeente de traditie in stand een kunstenaar te vragen een unieke beeltenis van het nieuwe staatshoofd voor de raadzaal te maken. Zo maakte Nel van Lith in 1983 een sculptuur van prinses Beatrix voor die plek.”
“De deelnemers zijn vrij in het doen van een voorstel dat in hun visie passend is. Een sculptuur mag, maar hoeft niet. De jury stelt uit alle binnengekomen inzendingen een shortlist samen. Alle Amsterdammers krijgen vervolgens de mogelijkheid om online te stemmen op hun favoriet van de shortlist. Het ontwerp met de meeste digitale stemmen wordt uitgevoerd.”
“Voor realisering van het winnende ontwerp is ‚ā¨ 25.000,- beschikbaar gesteld door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.¬†Amsterdamse beeldend kunstenaars worden uitgenodigd tot uiterlijk 17 september 17:00 uur een voorstel in te dienen voor een beeltenis van de Koning.”

Koning

Geef een reactie