Kunst in de huiskamer

Vorig jaar bood ik tijdens een commissievergadering aan om mee te doen aan het project ”kunst aan de gracht”, waarbij organisaties en particulieren hun grachtenpand openstellen voor internationale kunstenaars. Dit najaar is het zover. Met het principe van de Open Grachtentuinen kan je met een passe partout verschillende kunstwerken aan de gracht gaan bekijken van 31 oktober t/m 17 november. Bij mij komt een keramiek kunstenaar uit New York. Ik ben benieuwd!

CHAMBRES DES CANAUX; The Tolerant Home (31 okt / 17 nov)

Om het verleden en de toekomst te koppelen aan het heden wordt Chambres des Canaux ontwikkeld, een spraakmakende kunsttentoonstelling langs de Amsterdamse grachten. Hedendaagse kunstenaars die van Amsterdam hun tijdelijk of permanente woonplaats hebben gemaakt, worden uitgenodigd om hun werk in huizen aan de gracht te tonen. Vele van de gekozen kunstenaars zijn naar Amsterdam gekomen voor een studie aan de twee internationaal gerenommeerde instituten voor postacademisch kunstonderwijs; De Rijksacademie en De Ateliers. Andere kunstenaars hebben Amsterdam gekozen als hun domicilie en ankerpunt. Er zal o.a. werk te zien zijn van de volgende kunstenaars: Joep van Lieshout, Fiona Tan, Amie Dickie, David Claerbout en Guido van de Werve. Zowel particulieren als culturele instellingen openen hun deuren voor het publiek. Daaronder zijn bijvoorbeeld de Ambtswoning van de burgemeester, het Huis van Brienen en de Amstelkerk.
Bij de selectie van de werken ligt de nadruk op de traditie van tolerantie in de stad die tot bloei kwam in de periode van ‘de 3e uitleg’; de aanleg van de Heren-, Keizers-, en Prinsengracht in 1613- 1614. In een aantal gevallen heeft samensteller Siebe Tettero gekozen om meerdere kunstenaars bij elkaar te brengen op een enkele locatie. Soms zijn enkelvoudige werken te zien in privé woon- of slaapkamers. Bezoekers kunnen op vertoon van een passe-partout de tentoonstelling bezoeken. Tijdens de bestuursvergadering van Amsterdam 2013 in juni, volgt een volledige update van het project inclusief een presentatie van het Communicatieplan.
Door hoogwaardige kunst op unieke locaties aan de gracht tentoon te stellen wordt de kracht van de grachten toen, nu en in de toekomst op een unieke wijze aan de wereld getoond

Herengracht 68

Geef een reactie