Ondernemen in de stad: Fair Focus communicatie

Om meer inzicht te krijgen in de aspecten die een rol spelen bij ondernemen in de stad en de rol die de gemeente kan spelen bij het faciliteren van ondernemerschap gaat Marja Ruigrok het gesprek aan. Ruigrok, woordvoerder Economie van de VVD Amsterdam gelooft in meer aandacht voor doorstarters in de gemeente: ‘’Het zijn juist de doorstarters die zorgen voor banen, die opdrachten uitzetten en die panden huren of kopen. Dat zijn de aanjagers van de lokale economie’’.

Wie is Annelies?

Annelies Putman Cramer (39) was jarenlang creatief directeur en partner bij een succesvol PR-bureau met zo’n 10 vaste medewerkers. Sinds kort heeft ze er voor gekozen het geluk weer als zelfstandige op te zoeken. Met haar bedrijf Fair Focus promoot en ondersteunt ze projecten, producten en initiatieven “die er toe doen”, zoals ze het zelf noemt, “die zowel economisch als maatschappelijk zinvol zijn, maar die een klein commercieel duwtje nodig hebben om werkelijk succesvol te worden”. Ze richt zich op het MKB en werkt ook voor verschillende NGO’s. Op dit moment trekt ze er hard aan om het Engelse project streetsmart in Nederland van de grond te krijgen. Streetsmart wil samen met de horeca geld inzamelen voor mensen die wegens de economische situatie dakloos aan het worden zijn.

Waar loop je tegen aan als ondernemer?

Het zijn juist de zaken die niet direct met geld verdienen te maken hebben, die veel tijd en energie kosten: ‘’Je moet echt alles zelf doen en overal scherp op zijn”, zegt ze, “Zo had ik met mijn nieuwe huisvesting niet meteen in de gaten dat de verhuurder geen internetaansluiting aanbood. Zoiets vanzelfsprekends, dacht ik. Verkeerd gedacht dus” (Annelies zit in een bedrijfsverzamelpand met andere ondernemers).

Werkgelegenheid

Een ander punt is de beschikbaarheid van arbeid. Als beginnend ondernemer ben je nog niet verzekerd van voldoende omzet om de stap tot een vaste medewerker te nemen. Je moet dan op zoek naar alternatieve mogelijkheden. Annelies werkt regelmatig met stagiaires en dat heeft voor- en nadelen: “Je hebt voor niet veel geld extra handen in huis die je in kan zetten of projecten of juist op de zaken die daarom heen geregeld moeten worden. Minder handig is dat ze maar tijdelijk voor je werken, dat je niet echt iets opbouwt en dat je ook veel tijd met uitleg en ondersteuning kwijt bent’’. Annelies ziet kansen in arbeid die wel beschikbaar is in de ‘’kaartenbakken’’ van het UWV en DWI (mensen met een ww-uitkering of mensen in de bijstand): ‘’Ik kan me goed voorstellen dat hier mensen bij zitten met bepaalde werkervaring die voor mij interessant is. En er is niks leukers dan om mensen op gang te helpen. Bedrijven die op die manier mensen aan het werk krijgen, zijn een inspiratie voor anderen. Zoals Jumbo dat bijvoorbeeld doet met haar vakkenvullers“.

Veel ondernemers weten vaak niet waar er mogelijkheden zijn om laagdrempelige of flexibele arbeid in te zetten. En dat ligt niet altijd alleen aan de communicatie maar ook aan de instelling van veel eigenwijze ondernemers die zeggen geen hulp nodig te hebben. Mogelijkheden zijn er bijvoorbeeld bij Ecabo, Amsterdam ondernemen, Amsterdam werk-inkomenKvK Amsterdam en MKB Amsterdam.

Opdrachten

De grootste uitdager voor ondernemers is natuurlijk gewoon meer geld verdienen dan je uitgeeft. De ingang tot nieuwe opdrachten is dan ook heel belangrijk. Netwerken moeten opgebouwd en uitgebouwd worden. Veel ondernemers denken bij voorbaat dat het vast heel ingewikkeld en omslachtig is om voor de overheid aan de slag te kunnen. De gemeente Amsterdam is een pilot gestart voor een marktplaats waar opdrachten voor zelfstandigen worden aangeboden. Ook voor Annelies was deze informatie nieuw.

Geef een reactie