Ondernemen in de stad: Daan start door

 

Om meer inzicht te krijgen in ondernemen in de stad en de rol die de gemeente kan spelen bij het faciliteren van ondernemerschap gaat Marja Ruigrok het gesprek aan. Ruigrok, woordvoerder Economie van de VVD Amsterdam gelooft in meer aandacht voor doorstarters in de gemeente: ‘’Het zijn juist de doorstarters die zorgen voor banen, die opdrachten uitzetten en die panden huren of kopen. Dat zijn de aanjagers van de lokale economie’’.

Wie is Daan?

Daan van Bergen (43) maakt met Videologic videoproducties met resultaat. De video die voor de opdrachtgever wat oplevert: overtuiging, verkoop, imago of uitleg. Zijn opdrachtgevers zijn evenementenbureaus, marktonderzoekers, opleidingsinstituten en iedereen die een verhaal te vertellen heeft. Daan was al eerder ondernemer en bracht de headset voor callcenters op de markt. Na een periode in loondienst, kroop het bloed weer waar het niet gaan kon en begon hij weer voor zichzelf. Naast zijn videobedrijf is hij begonnen met Filmspiration. Filmspiration is de ‘gloeiplaats’ voor professionals in de film- en videobranche. Het is een werkplek én een experimenteel centrum voor pro’s met een passie voor beeld: ‘’Ik geloof in zogenaamde sociale overwaarde. Iedereen heeft iets over wat hij of zij kan delen met een ander. Of dat nou ruimte, kennis of passie is. Samen creëer je meerwaarde, je kan dus diensten aanbieden die je alleen of als groep nog niet in huis had’’. Op dit moment zijn er twee van de acht werkplekken bij Filmspiration gevuld. Als je interesse hebt om je aan te sluiten, mail dan met Daan.

Huisvesting

Op dit moment zit Daan in een typische doorstartfase. Hij zit, heel betaalbaar, in een antikraak kantoor van 500 m2. Hij heeft dus ruimte genoeg voor twee studio’s (inclusief een green screen en een spreekcel) en kan hier onder ander livestream opnames maken met een meercamera-opstelling of talkshows houden. ‘’Ik had ruimte voor mijn studio’s nodig en ik geloof in de groei van mijn bedrijf. Toen heb ik via de website van Amsterdam een lijst organisaties gevonden en binnen vijf dagen had ik een ruimte’’. Hierbij de link naar deze informatie.

Werkgelegenheid

Videologic werkt momenteel met stagiaires en soms met flexibel inzetbare studenten. Toch zou Daan de stap wel willen maken naar een vaste medewerker: ‘’Het is lastig. Ik ben een pionier, ik wil nieuwe dingen bedenken. Maar vaak ben ik de hele dag bezig met lopende zaken. Ik ben op zoek naar iemand die operationeel inzetbaar is, maar daar heb ik, denk ik, nog geen geld voor’’. (Net als Annelies was Daan te weinig bekend met de wegen naar bijvoorbeeld het UWV of DWI.

Financiering en coaching

Om de doorstart te financieren werkt Daan momenteel aan een businessplan om een lening aan te vragen. Hij denkt hierbij aan de organisatie Qredits. Je kan hier leningen tot 50.000 euro aanvragen. Hij kreeg deze tip van zijn coach via Ondernemersklankbord. Ook de Gemeente Amsterdam biedt mogelijkheden tot krediet. Daan zelf kwam met een handige site met een overzicht van subsidies en leningen voor creatieve ondernemers.

Groei

Daan gelooft in de mogelijkheden van film en video bij het vertellen van je verhaal en ziet dus kansen voor groei van zijn bedrijf: ‘’Juist nu zijn er enorm veel mogelijkheden. Neem alleen het effect van social media al. Ik denk dat binnen vier dagen zo’n 20.000 mensen mijn stageoproep hebben gezien. Ik had meteen al vier aanvragen, nog voor ik bij de scholen heb aangeklopt’’.

Geef een reactie