Ondernemen in de stad: Sander Boers doet het vanaf zijn 18e

Ondernemen zit Sander in het bloed. Op zijn 18de verjaardag schreef hij zich in bij de KvK. Met het geld dat hij bij Appie had verdiend kocht hij zijn computer en was hij aan de slag. Sinds 2011 heeft Sander online marketing bureau WebniQ, een organisatie die websites bouwt en helpt bij de vindbaarheid van bedrijven (SEO, SEA). Zijn ervaring die hij opdeed bij Zalando komt hem goed van pas. 

Sander Boers 1

Huisvesting

WebniQ zit op de tt. Vasumweg 24A, een ondernemende straat in Noord waar je (nu nog) gratis kan parkeren: ‘’Wel ontzettend stom dat we via via moesten horen dat er per 1 januari 2014 betaald parkeren wordt ingevoerd hier. Nu moeten we dus snel vergunningen regelen’’. WebniQ zat hiervoor in broedplaats de Parooltoren. Maar de huur ging scherp omhoog en dus was het tijd voor Sander en enkele andere ondernemers om een nieuwe plek te zoeken. Getogen in Noord is deze plek top: ‘’We zitten hier met drie ondernemers op 200 m2 en betalen een aantrekkelijk bedrag per maand, inclusief wifi, gas, licht, alarm en een koffiemachine’’.

Regelgeving

Als jonge ondernemer, Sander is nu 22 jaar, stoort hij zich aan de enorme hoeveelheid regeltjes die over hem heen komen, zowel landelijk als vanuit de gemeente: ‘’We zitten nu twee weken hier en dachten erover een bord op te hangen. Maar voor een bord van 2,5 bij 0,8 meter waren we zo’n 800 euro kwijt, toch maar even niet dus’’. Sander vind de maatregel van de VVD Amsterdam om de reclamebelasting te halveren heel goed: ‘’Maar zo’n bord hangt er natuurlijk wat langer dan een jaar. Ik snap dat er belasting wordt geheven, maar waarom niet minder om de werkgelegenheid te stimuleren? Zoals bij de bouw nu 6% BTW wordt geheven, zou je bijvoorbeeld ook in de creatieve industrie 10% kunnen doen. Bij dit soort bedrijven moet de groei vandaan komen, lijkt me”.

Werkgelegenheid

Sander is een levend uithangbord van de lol in het ondernemen en hij probeert deze lol ook over te dragen in het onderwijs: ‘’Ik geef les op VMBO-t scholen. Die leerlingen hebben vaak het idee dat ze niet veel kunnen, dan vind ik het mooi om ze te wijzen op ondernemerschap. Ik geef ook hoorcollege op een Hoge School. Ook daar breng ik ondernemerschap positief naar voren’’. Ook ik geloof in het ‘’jong-geleerd-oud-gedaan-principe’’.

Op dit moment werkt Webniq vooral met freelancers. De drempel om mensen in vaste dienst is te hoog: ‘’Er zijn zoveel regels, voorwaarden en beperkingen om mensen dat ik er voor kies om flexibel te zijn. Ze zijn wel wat duurder, maar ze werken ook harder. Wij werken vooral met jongeren, we willen meehelpen de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Ze zijn niet ouder dan 25 jaar en werken vaak vanuit hun eigen huis. Als ze nog geen BTW- en KvK-nummer hebben, helpen we hen daarbij. Ik kijk eigenlijk niet eens naar diploma’s en heb MBO-ers en HBO-ers werken. Het gaat mij om wat ze leveren.’’. Naast de ongeveer 10 freelancers heeft zich nu iemand gemeld die vanuit een WW-uitkering wil komen werken: ‘’Dat klinkt heel aantrekkelijk, maar mijn eerste ervaring met het UWV was heel slecht. Ik heb zes keer en per postduif (!) een formulier moeten opsturen voordat het goed ging. En dan nog moet ik na twee maanden al beslissen of ik een vaste baan heb. Dat maakt het wel erg lastig. Maar ik heb er veel vertrouwen in’’.

Netwerken

Toen WebniQ zich ging vestigen aan de kade in Noord, is Sander met alle ondernemers in de straat kennis gaan maken. Het is een bonte stoet van bedrijven, van scooterbedrijf tot bruidsmode en van een partycentrum tot een schoonmaakbedrijf. Er is nog plek voor ondernemers. Naast het kennis uitwisselen is er natuurlijk altijd kans op business bij de buren. Maar daarnaast hebben de ondernemers samen ook een bootje gekocht. Verder gaat Sander met zijn collega-ondernemers naar netwerkborrels van de Veban in Noord en van het MKB Amsterdam: ‘’Het is goed dat er dit soort dingen georganiseerd worden. Onbewust wissel je kennis uit, dus je wordt er altijd beter van’’. Natuurlijk is Sander ook bij de BBQ van de VVD Amsterdam.

Sander had zich (zoals op onderstaande foto te zien is) via de Facebookpagina van de VVD Amsterdam opgegeven voor een gesprek. Wil je dat ook? Laat het Marja dan weten door een mail te sturen naar m.ruigrok@vvdamsterdam.nl

Tekst Facebook Sander Boers

Geef een reactie