Haal de kunst uit de kelder!

Soms duurt het even, maar dan heb je ook wat! In januari 2011 diende ik een voorstel in om de collectie Amsterdam digitaal te ontsluiten. Alle kunstwerken die in het bezit van alle Amsterdammers zijn en in musea, in de ambtswoning en buiten op straat staan en hangen via amsterdam.nl toegankelijk. Het is gelukt! Gisteren kreeg ik de toezegging dat in de zomer van dit jaar het voor elkaar is. Super blij mee! Een digitaal museum van onze eigen collectie!

januari 2011

De Amsterdamse VVD-gemeenteraadsfractie pleit voor de digitale publicatie door middel van een website van alle kunstwerken in het bezit van de Gemeente Amsterdam. Bij veel Amsterdammers ontbreekt het besef dat hun stad eigenaar is van wereldberoemde werken zoals Rembrandts ‘De Nachtwacht’ of de ‘Brieflezende vrouw’ van Vermeer. Middels een internetpagina met daarop alle bekende en minder bekende kunstwerken uit het bezit van de Gemeente Amsterdam hoopt de VVD de betrokkenheid van Amsterdammers bij hun culturele erfgoed te vergroten.

VVD gemeenteraadslid en woordvoerder Kunst, Marja Ruigrok:“Van diverse instanties waaronder het Amsterdam Museum hebben wij vernomen dat zij druk bezig zijn hun collectie digitaal te ontsluiten. Veel kunstwerken in het bezit van Amsterdam zijn door de verbouwingen van de grote musea of langdurig verblijf in depots al geruime tijd onzichtbaar. Onbekend maakt onbemind! Het zou een mooi gebaar zijn om de burgers van Amsterdam op de 27 oktober, de 736ste verjaardag van Amsterdam, ‘hun’ kunst terug te geven.”

Niet alleen Amsterdammers maar iedereen die geïnteresseerd is in kunst, kan op deze manier toegang krijgen tot een van de meest vermaarde kunstcollecties ter wereld. “Dit voorstel past naadloos in het gisteren gepubliceerde advies van het ‘Comité des Sages’ aan eurocommissaris Neelie Kroes over de digitalisering van Europa’s cultureel erfgoed; ik hoop dat Amsterdam hier een voorbeeldfunctie in kan vervullen”, aldus Ruigrok.

 

 

Geef een reactie