Vrije winkelsluitingstijden, met de nadruk op Vrij!

Top! Nu ook verlaatjes voor winkeliers. Een aantal keer per jaar zelf bepalen hoe laat de deuren dichtgaan. Mooie beslissing bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen voor de verkiezingen!

Al een geruime tijd geleden is het VVD voorstel voor vrije winkelsluitingstijden aangenomen. Het heeft me altijd verbaasd dat deze pilot ‘24-uurs opening’ werd genoemd. Welke winkelier wil er nou 24 uur open zijn? Maar zelf mogen bepalen om eens een avond of nacht open te zijn, bijvoorbeeld omdat er een evenement in de buurt is, dat is wat anders! Vanuit mijn persoonlijke interessegebied denk ik dan aan een nachtelijke kapper of schoenenzaak, dat zou super zijn! Een heel ander gebrek van de pilot: hij werd alleen uitgezet in Zuid Oost en Zuid. Volgens ons en volgens MKB Amsterdam, zou het centrum een veel beter pilot gebied zijn geweest. Op mijn vraag aan de wethouder hierover zei zij: “Er zijn geen ondernemers die behoefte hebben aan die ruimere winkelopeningstijden, dus er is geen reden om deze te verruimen”. Maar we kunnen ook beredeneren, dat wanneer er nu geen behoefte lijkt te bestaan, er ook geen reden is om de tijden niet te verruimen. Dan houden we in ieder geval de optie open voor toekomstige ondernemers. De wethouder gaf aan dat als er ondernemers zijn die wel behoefte hebben aan verruiming van openingstijden, die zich moeten melden. Dit kan dan een aanleiding zijn om verder te praten over een verlenging van de proef of de uitbreiding van het gebied (bijvoorbeeld in het stadsdeel Centrum).

Dus ondernemers van alle stadsdelen, verenigt u! Kom maar door met die wensen voor de verruiming van openingstijden!

Geef een reactie