Ondernemen in de stad: Things I love

Een jaar geleden opende Things I Like Things I Love brutaal haar deuren in Amsterdam-West. De excentrieke concept store springt, in een straat met voornamelijk telefoonwinkels en afhaalzaken, behoorlijk in het oog.

Op de gevel prijkt trots het bord ‘It’s a shop!’. Dat is het zeker, al was dat voor de oprichters in het begin zelf ook wel even schrikken. Wat aanvankelijk begon als grapje is inmiddels een succesvolle onderneming geworden. De winkel is een plek waar (vintage) kleding, accessoires, interieur en fotografie samen komen, geliefd bij festivalbezoekers en hippe Amsterdammers.

Een tikkeltje tegendraads ondernemen is wat Petra Verwaal, een van de twee jonge oprichters, motiveert in haar werk. ‘De buurt prikkelen, zien veranderen en publiek trekken dat voor jouw idee een stukje omfietst is ontzettend leuk’, aldus Verwaal. Op zoek naar een opslagruimte, kwamen Petra en Sanne terecht bij de levendige Jan Evertsenstraat en winkeliersvereniging Geef om de Jan Eef . Voorwaarde voor de huur was wel dat ze zich er dan ook als echte winkel zouden vestigen. Een jaar later loopt de zaak erg goed en zijn er al gesprekken gaande over een tweede locatie in een achterbuurt in Arnhem. Spannend, maar met een lage huur vanwege de locatie is het naar eigen zeggen een beheersbaar risico.

Halvering reclamebelasting

Wat ze precies kwijt is aan reclamebelasting weet Petra niet, maar ze vertelt dat ze schrikt van de stapel belastingaanslagen die ze jaarlijks binnenkrijgt. Als dat door de halvering van de reclamebelasting volgend jaar een stukje minder is stopt ze dat in de winkel of gaat ze een weekendje weg om uit te rusten van het hectische avontuur het afgelopen jaar.

Regelzucht

Gevraagd naar verbeterpunten of moeilijkheden met de lokale overheid noemt de jonge onderneemster de regelzucht waar ze schrijnende ervaringen mee heeft. ‘We organiseren hier vier keer per jaar een feestje van 6 tot 10 uur, waar ik ook een vergunning voor heb. Vorige keer stond hier om kwart over tien politie op de stoep om een proces-verbaal te schrijven, terwijl de muziek al lang uit was en een paar deuren verder straatschoffies met messen voor echte overlast aan het zorgen waren. Als je ziet hoe wij hier in de straat bijdragen aan een betere leefomgeving vind ik die handhaving erg kinderachtig. Goede ondernemingen moet je ook een beetje durven loslaten en niet meteen handhavers erop afsturen als ik een paar spulletjes uitstal voor mijn winkel.’

Aanwinst Jan Everstsenstraat

De jonge nieuwkomers van Things I Like Things I love zijn een aanwinst voor de Jan Evertsenstraat. De een net afgestudeerd en de ander met wat meer werkervaring vullen elkaars talenten uitstekend aan. Met een uitgesproken profiel, succesvolle formule en betrokken houding zitten Petra en Sanne helemaal op hun plek. Petra is inmiddels bestuurslid van de winkeliersvereniging en probeert zo het contact met de overige ondernemers in de buurt te bevorderen.

Impuls MKB

Ondernemers als deze verdienen wat de VVD betreft waardering en moeten niet worden lastig gevallen met onnodige regels, handhaven om het handhaven en een wirwar aan demotiverende belastingen. De halvering van de reclamebelasting maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen dat een impuls vormt voor het MKB in de stad

Geef een reactie