Stofkam door vergunningen noodzakelijk

VVD-woordvoerder Economische Zaken Marja Ruigrok roept op om volgende raadsperiode de Amsterdamse overdaad aan regeltjes en vergunningen voor ondernemers aan de kaak te stellen. Marja Ruigrok: “De VVD wil dat de stofkam door het regel –en vergunningenwoud gaat. Vanuit het MKB horen we dat veel bedrijven moeite hebben om de weg te vinden tussen alle tegenstrijdige regels en vergunningen. Het gaat vaak niet om multinationals maar om kleine of eenmanszaken van doodnormale Amsterdammers. Voor de broodjeszaak om de hoek of de drogisterij verderop in de straat zijn minder regels en administratieve rompslomp meer dan welkom en voor de VVD is het een mooi begin van een nieuwe periode.”

Onduidelijke en onnodige regelgeving werkt willekeur in de hand, zorgt voor een ongelijk speelveld onder ondernemers en is daarom een risico voor de Amsterdamse economie. Zo moet je om een vergunning voor een broodjeszaak te krijgen een gesigneerd huurcontract overleggen. Voor een startende ondernemer is het risicovol om een huurcontract van vijf jaar voor een pand afsluiten terwijl hij nog niet de zekerheid van een vergunning heeft. Ook moet er gekeken worden naar de looptijd bij de aanvraag van vergunningen. Wat VVD betreft kan die veel korter.

In juni 2013 diende VVD-woordvoerder Economische Zaken Marja Ruigrok het voorstel ‘Extra Impuls MKB’ in waarin zij naast een financiële ook voor een administratieve lastenverlichting voor ondernemers pleitte. “Kleine ondernemers zijn grote werkgevers. Die moeten we koesteren en niet verstikken in regelbrij. Daarom moeten we de huidige hervorming van de dienstverlening aangrijpen om alle vergunningen en regelgeving tegen het licht te houden en te inventariseren welke afgeschaft of vereenvoudigd kunnen worden”, aldus Ruigrok.

Op initiatief van Marja Ruigrok is de regeldruk voor ondernemers de afgelopen vier jaar afgenomen. Zo is de BIBO procedure vereenvoudigd, worden waar mogelijk vergunningen vervangen door algemene regels en de wordt de Lex Silencio Positivo toegepast.

Geef een reactie