Gun ondernemende winkeliers en uitbaters de ruimte

Ondernemende winkeliers en uitbaters moeten meer ruimte krijgen om te ondernemen. Het moet mogelijk zijn om een winkel en horecagelegenheid te combineren. Dat vinden zowel de VVD in Rotterdam als Amsterdam. “Het winkellandschap verandert, de wet moet daarop worden aangepast. Winkelen is meer een belevenis geworden. Ondernemers die hun winkel daar op aanpassen mogen niet tegen knellende regels aanlopen”, aldus Jeannette Baljeu, lijsttrekker van de VVD Rotterdam.

De drank- en horecawet verbiedt de combinatie van detailhandel en horeca. Als een café kunstwerken aan de muur hangt, mogen die niet aan klanten worden verkocht. Boekhandels mogen geen wijn maar wel koffie en thee verkopen terwijl een café geen boeken mag verkopen. Het Amsterdams VVD raadslid Marja Ruigrok: “Het verbod op de combinatie winkel en horeca is inmiddels achterhaald. Ondernemers hanteren steeds vaker mengformules en wat de VVD betreft beweegt de overheid mee en wordt het verbod afgeschaft.”

Het aanpakken van knellende regels is een speerpunt van de VVD in Amsterdam en Rotterdam. “Als politiek moeten we voortdurend kijken welke regels we kunnen afschaffen, versimpelen of flexibeler maken. Betuttelende regels nemen het enthousiasme weg bij ondernemers, terwijl we hen en hun ondernemende houding hard nodig hebben”, aldus Ruigrok

De Amsterdamse en Rotterdamse VVD zijn er niet bang voor dat klanten onder invloed van drank dure aankopen doen waar ze later spijt van krijgen. In de drank- en horecawet staat dat je niets mag verkopen aan klanten die te veel hebben gedronken. Die regel blijft van toepassing, ook als de horecagelegenheid in een winkel zit.

De VVD wil geen oneerlijke concurrentie tussen winkels en cafés. Wie alcoholhoudende drank verkoopt, heeft een horecavergunning nodig, ook wanneer de horecafunctie niet de primaire activiteit is.

Geef een reactie