Heet Hangijzer

Smederij Meister & Zonen, gevestigd in Amsterdam West, is een begrip in de hele stad. Al drie generaties Meister hebben Amsterdam voorzien van smeedwerken, zoals balkonhekken en muurankers. Toch wordt de smederij in haar voortbestaan bedreigd door de starheid van stadsdeel West. De VVD ging langs bij Smederij Meister, op zoek naar een oplossing.

Bert Meister, kleinzoon van de oprichter, runt de zaak met zijn neef en zijn zwager. Omdat zijn compagnons met pensioen gaan, is Meister genoodzaakt om het bedrijf op een afgeslankte manier voort te zetten. Daarom zou Meister graag naar een kleinere ruimte in dezelfde straat. Meister legde zijn verzoek bij stadsdeel West neer, maar kreeg geen toestemming voor de verhuizing.

In het bestemmingsplan worden milieubelastende bedrijven in beperkte mate toegestaan.  Smederij Meister & Zonen–in het bestemmingsplan gekenmerkt als milieubelastend – valt momenteel onder die uitzondering. Door de geplande verhuizing van de smederij vervalt echter het recht om van die uitzondering gebruik te maken. Dit kreeg Meister per telefoon te horen. Een schriftelijke reactie op zijn verzoek heeft hij nooit gehad. Bert Meister: “Het gaat nu om de vraag of we smederijen maar ook garagebedrijven helemaal weg willen uit Amsterdam. Willen we die kant op met onze stad? Ik vind dat ze bij Amsterdam horen. Mijn bedrijf hoort echt bij deze buurt.”

Fractievoorzitter VVD West Alexander IJkelenstam: “Op z’n minst moet onderzocht worden of we op de nieuwe plek weer een uitzondering voor de smederij kunnen maken. Dit bedrijf heeft veel voor de stad betekend en maakindustrie moet ook een plek hebben in de stad. Bovendien is hier geen sprake van een nieuwe onderneming, maar van een verhuizing.” Een ander bezwaar tegen de verhuizing is mogelijke geluidsoverlast. Meister geeft aan dat hij er alles aan zal doen om het nieuwe pand zo te isoleren dat er geen sprake zal zijn van geluidsoverlast. “Op het huidige adres is ook nog nooit een klacht binnengekomen en ik wil straks met een kleiner bedrijf verder” , aldus Meister.

VVD gemeenteraadslid Marja Ruigrok: “Helaas zien we te vaak dat wordt gedacht in problemen in plaats van oplossingen. Concreet kan deze denkwijze voor Meister het einde van zijn onderneming betekenen. Zonde voor de ondernemer en zonde voor Amsterdam. Ondernemers zoals Meister zijn van vitaal belang voor de werkgelegenheid in de stad.”

Smederij

 

Meister

Geef een reactie