Stad zet streep door regelzucht

Telegraaf

AMSTERDAM, donderdag 26 juni 2014

Het nieuwe stadsbestuur gaat een streep zetten door overbodige en tegenstrijdige regels waar ondernemers last van hebben. Deze toezegging deed D66-wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) gisteren in haar eerste debat met de gemeenteraad. Het was haar antwoord op de actualiteit van VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok, die de ’handhavingsgolf’ in de binnenstad aan de orde had gesteld.

De VVD had een reeks klachten ontvangen van ondernemers die gedupeerd waren door de ongekend strikte handhaving van regels door ambtenaren van stadsdeel Centrum. Zo ook de eigenaar van tapasrestaurant Duende Dos in de Willemsstraat die als inspreker zijn benarde situatie aan de raadsleden voorhield: „Ik voel me bedonderd omdat ik verkeerde informatie van het stadsdeel kreeg en de bestemming van mijn panden gewijzigd werd. Dat heeft me twee ton gekost en ik ben mijn vertrouwen in de overheid volledig kwijt.”

Burgemeester Eberhard van der Laan zei hierop dat het ’een goede gewoonte’ was in de raad geen individuele zaken te behandelen, dat is aan de bestuurscommissies voorbehouden. „Wel zijn er allerlei manieren voor burgers, dus ook voor ondernemers, om besluiten van de overheid aan te vechten. Daar is de ombudsman voor en uiteindelijk de rechter. Als blijkt dat wij fout zaten, krijgen mensen daar hun gelijk.”

Opvallend was dat de raadsleden Ernsting (GroenLinks) en Boutkan (PvdA) felle kritiek uitten op de actie van de VVD, waarvan ze de toon hekelden. Hun partijen zijn namelijk wel vertegenwoordigd in het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie Centrum en niet meer in het stadsbestuur. Ernsting noemde het aan de orde stellen van de strikte handhaving ’schadelijk’ en vond dat ambtenaren verdacht werden gemaakt.

Telegraaf

Geef een reactie