Meer ruimte voor vrij ondernemen in de Amsterdamse haven

Als het aan VVD, D66 en SP ligt, komt er op korte termijn een freezone in de Amsterdamse haven waar bedrijven zonder al te veel gehinderd te worden door regels kunnen ondernemen. VVD raadslid Marja Ruigrok: “Freezones geven een impuls aan de economie en werkgelegenheid. Het coalitieakkoord biedt bedrijven de mogelijkheid zich tot 2040 in de haven te vestigen. Wat ons betreft moet Amsterdam deze kans met beide handen grijpen en ervoor zorgen dat een deel van de haven een regelluwe proeftuin wordt voor nieuwe en bestaande bedrijven.”

In de Coen –en Vlothaven en de zuidkant van de Westhaven liggen haventerreinen die tot nu toe niet waren uitgegeven omdat tot voor kort onzekerheid bestond over de termijn dat deze terreinen voor het bedrijfsleven beschikbaar zouden zijn. SP raadslid Tiers Bakker: “Wij zien hier nadrukkelijk kansen voor de duurzame maakindustrie. Freezones zijn bij uitstek aantrekkelijke bedrijfslocaties, ze dragen positief bij aan het vestigingsklimaat en leveren banen op.”

Naast vermindering van de regeldruk pleiten D66, VVD en SP ook voor het wegnemen van belemmeringen veroorzaakt door te strikte bestemmingsplannen. “Juist het flexibel en ondernemersvriendelijk bestemmen waarbij meerdere bestemmingen op een terrein mogelijk zijn, stimuleert trendsettende en startende bedrijven zicht te vestigen in een freezone”, aldus D66 raadslid Guus Bakker.

D66, VVD en SP roepen het Amsterdamse stadsbestuur op om in samenspraak met het Havenbedrijf Amsterdam en de in de Amsterdamse haven gevestigde bedrijven met een uitgewerkt plan te komen voor de freezone.

Klik hier om het voorstel te lezen.

De media over het voorstel van VVD, D66 en SP:

FD

AT5

Noordhollands Dagblad

NU.nl

AmsterdamFM

Amsterdam FM

freezone nu.nl

Freezone AT5

Freezone FD

Freezone NH Dagblad

Geef een reactie