Amsterdam maakt werk van freezones winkelstraten en horeca

Het VVD-voorstel om de Amsterdamse economie en werkgelegenheid een impuls te geven en tegelijkertijd leegstand tegen te gaan door middel van freezones voor horeca en winkels is enthousiast ontvangen. Fractievoorzitter Marja Ruigrok: “Ondernemers moeten kunnen ondernemen in plaats van zich bezig te moeten houden met belemmerende regelgeving en bureaucratie. Freezones zorgen voor een totaal nieuwe dynamiek in buurten en geven impulsen aan initiatieven van zowel ondernemers als bewoners.”

Gelijk speelveld

Op korte termijn wordt in overleg met winkeliersverenigingen, MKB Amsterdam, Koninklijke Horeca Nederland en de stadsdelen een pilot gestart gebaseerd op het VVD-voorstel. Maatregelen met een positief effect in het pilotgebied worden vervolgens in de rest van Amsterdam ingevoerd. “Toen ik net begon in de politiek, droomde ik weleens van Amsterdam als een grote freezone Deze droom lijkt waarheid te worden want alle effectief gebleken maatregelen worden uitgerold over de hele stad. Op deze manier profiteren alle ondernemers en ontstaat een gelijk speelveld”, aldus Ruigrok. In het voorstel wordt onder andere gepleit voor het afschaffen van precario, blauwe parkeerzones, faciliteren van pop-up horeca en winkels, het versoepelen van terrasvergunningen, flexibele bestemmingsplannen en het toestaan van mengformules.

Mengformules

Wat de VVD betreft is dit tevens een eerste stap in het verder uitbreiden van de mogelijkheden om horeca te combineren met winkels. De drank- en horecawet verbiedt de combinatie van detailhandel en horeca. Zo mag een café geen kunst verkopen en mogen boekhandels wel koffie maar geen wijn schenken. Marja Ruigrok: “Het winkellandschap verandert en wij moeten hierop inspelen. Daarom voeren wij samen met VVD Rotterdam gesprekken in Den Haag om de Drank -en Horecawet aan te passen en nog meer mogelijkheden te creëren voor ondernemers die met mengformules werken.”

De pilot wordt opgenomen in de opvolger van het Amsterdam Ondernemers Programma dat momenteel wordt voorbereid.

Klik HIER voor het ingediende voorstel ‘Vrij ondernemen in freezone horca’, HIER voor ‘Meer ruimte voor vrij ondernemen in winkelstraten’en HIER voor de reactie van het college.

 

Parool Freezone 1 nov 2014

Dichtbij

Geef een reactie