NIeuwjaarsreceptie VVD Amsterdam

Op 12 januari hield VVD Amsterdam haar nieuwjaarsborrel waar vooruitgekeken werd op een liberaal 2015 door fractievoorzitter Marja Ruigrok. U kunt hier haar speech teruglezen.

Nieuwjaarstoespraak Marja Ruigrok

12 januari 2015

(alleen het gesproken woord geldt)

Vorige week liepen we nog schouder aan schouder. In een demonstratie voor onze vrijheid. De persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

Het is de vrijheid die altijd de basis van onze liberale partij is geweest. Het grootste goed. Vrijheid zolang het die van anderen niet schaadt. Voor mij persoonlijk is keuzevrijheid altijd een rode draad in mijn leven geweest. Al op mijn 16de is het die keuzevrijheid geweest die bepaalt heeft dat ik mijn eigen weg koos. Het is die vrijheid die de liberaal in mij ontwaakt heeft.

Het is nog maar een jaar geleden dat we ook zo bij elkaar stonden. Dicht tegen elkaar aan in de Heeren van Aemstel. Met een biertje en een bitterbal (we zijn tenslotte liberalen). Toen moesten de verkiezingen nog komen. Het werden voor ons verkiezingen met niet de beste uitslag maar uiteindelijk wel met het beste resultaat.

Want we hebben nu een college van D66, VVD en SP. Voor het eerst in 68 jaar is er een stadsbestuur zonder de PvdA…. En gaat het daar nou om? Nee, daar gaat het niet om. Het gaat er om dat we met dit college nu het verschil kunnen maken voor alle Amsterdammers.

 • Want willen we niet allemaal lekker doorrijden op de Wibaut, de Stadhouderskade, over de koekjesbrug? Dat we ondergronds parkeren voordat er plekken op straat weggehaald zijn?
 • Willen we niet graag dat onze vrienden met hun kinderen gezellig om de hoek blijven wonen in plaats van te verkassen naar het Gooi of naar Haarlem?
 • En zijn we er niet trots op dat in Amsterdam de lokale lasten het hardst dalen? Het is tenslotte jullie afvalgeld, jullie erfpachtgeld en jullie belastingen dat wij uitgeven.

Mooi, daar staan we dan dus niet alleen in. Mijn ambitie is om samen met jullie allemaal in deze zaal dat verschil te maken.

En ik richt me daarbij graag op drie kerntaken:

 • Lastenverlichting. Minder geld van Amsterdammers uitgeven
 • Hervorming van het erfpachtstelsel. Dit is onze kans. In deze coalitie kunnen we eindelijk de stappen zetten.
 • Garanderen van ruimte en vrijheid. Laten we ons concentreren op wat er wel allemaal mogelijk is in plaats alleen te bepalen wat er niet mag

We kunnen, met deze coalitie, die kerntaken in het blauw verankeren in de stad.

Ik presenteer jullie de mensen die dit verschil gaan maken:

 • Daniel van der Ree: onze hoeder op het gebied van erfpacht en middeninkomens. Strijder voor de echte ongedeelde stad, namelijk plek voor sociale en vrije sector huurders en kopers.
 • Dilan Yesilgoz: mrs Veiligheid. Top1000, uitgeprocedeerde asielzoekers, radicalisering en armoede. Een vrouw die hamert op echt perspectief bieden aan mensen die hier aankloppen en geen valse hoop.
 • Marianne Poot: doet er alles aan om mensen vanuit de uitkering aan het werk te krijgen en ervoor gezorgd heeft dat Amsterdam de grootste lastendaling van Nederland heeft. Daarnaast is zij ons financiële geweten. Ik ben er dan ook enorm trots op dat ze in de raadscommissie zit. Duiken in de puinhopen die ontstaan zijn bij financiën
 • Rik Torn: De man van de subsidies, van de buurthuizen en het vastgoed. Als hij 2015 gebruikt om het hele alfabet door te lopen om de subsidies tegen het licht te houden, hebben we nog wat van hem tegoed 😉
 • Werner Toonk: Knipserhelder en met een hele duidelijke agenda: vrije schoolkeuze, beter parkeren en doorstroming. De man die de bezoekerspas voor de hele stad regelt.
 • Samira Bouchibti: De vrouw van de zorg, de jeugdzorg en cultuur. De vrouw die zich met 2 van de 3D’s bezig houdt. 2015 zal een belangrijk jaar worden.
 • Tjakko Dijk: Dank voor je bijdrage. Ik weet bijna zeker dat we je terug gaan zien. En ik zeg vanaf hier: welkom Cees! Fijn dat je ons komt versterken.
 • En dan het super tandem uit het college…..
 • Pieter: onze klip en klaar heldere wethouder die ervoor zorgt dat we allemaal lekker doorrijden (in auto, OV en op de fiets) en dat we een deel van de meer dan 2.000 panden van de gemeente staat afstoten. Verkopen die handel, net als Felix: aan de beste bieder zonder onnodige dwingende eisen zoals die voor danshuis.
 • Eric: onze politiek leider en de man die ons in dit college heeft gebracht. De man die eigenlijk geen aansporing nodig heeft. Maar ik doe het toch: zorg dat we weten waar we aan toe zijn met die erfpacht, dat we kunnen kiezen voor afkoop. Om met een oud-collega van ons te spreken. Romeo Delta. Regel dat!
 • En ik doe ook mee. En dan vooral op de laatste kerntaak: ruimte en vrijheid voor gebruikers en bewoners van Amsterdam. Hutspot te zot! Ook wethouder Ollongren zou ik willen aansporen: regel dat we de mengformules en nieuwe initiatieven de ruimte geven binnen de regels.

En nu niet denken: mooi team, allemaal geregeld, dat komt dik voor elkaar. Want zonder jullie gaat het niet lukken om dat verschil te maken. Jullie zijn onze liberale ambassadeurs. We moeten weer met zijn allen de (digitale!) straat op. Er staan weer verkiezingen voor de deur (Paul en Ariane). Jullie zijn de kern van de bijeenkomsten, de cursussen, de enquêtes op straat, de aanwezigheid bij borrels en de steun op social media.

We moeten het met elkaar gaan doen. We hebben een super sterke VVD nodig om onze ambities waar te maken.

Drie kerntaken dus. En om in het mantra van Werner Toonk mee te gaan, maken we er een ABC-tje van.

 • De A van Allemaal lastenverlichting;
 • De B van Betere erfpacht
 • En de C van Consequent aandacht voor ruimte

Laten we dit mantra in onze oren knopen. Wat mij betreft kan de stad groeien en zelfs verdubbelen met daarin letterlijk en figuurlijk ruimte voor iedereen. Laten we daar op drinken!

Proost!

SchuimStadsmensen

Geef een reactie