Raad stemt in met freezones

Op 21 januari 2015 stemde de Amsterdamse gemeenteraad in met drie voorstellen om freezones in Amsterdam op te richten. Op aandringen van VVD, D66 en SP komt er een gebied in de Amsterdamse haven waar bedrijven zonder al te veel gehinderd te worden door regels kunnen ondernemen. VVD raadslid Marja Ruigrok: “Freezones geven een impuls aan de economie en werkgelegenheid. Het coalitieakkoord biedt bestaande en nieuwe bedrijven de mogelijkheid zich tot 2040 in de haven te vestigen. Op initiatief van de coalitiepartijen grijpt Amsterdam deze kans wordt een deel van de haven een regelluwe proeftuin.”

Tevens wordt in overleg met winkeliersverenigingen, MKB Amsterdam, Koninklijke Horeca Nederland en de stadsdelen pilots gebaseerd op twee eerdere VVD-voorstellen over freezones in winkelstraten en voor horeca gestart. Maatregelen met een positief effect in het pilotgebied worden vervolgens in de rest van Amsterdam ingevoerd. “Toen ik net begon in de politiek, droomde ik weleens van Amsterdam als een grote freezone Deze droom lijkt waarheid te worden want alle effectief gebleken maatregelen worden uitgerold over de hele stad. Op deze manier profiteren alle ondernemers en ontstaat een gelijk speelveld”, aldus Ruigrok.

In de voorstellen wordt onder andere gepleit voor het verminderen van regeldruk, het afschaffen van precario, blauwe parkeerzones, faciliteren van pop-up horeca en winkels, het versoepelen van terrasvergunningen, flexibele bestemmingsplannen en het toestaan van mengformules.

Klik HIER voor de ingediende voorstellen ‘Vrij ondernemen in freezone horeca’, ‘Meer ruimte voor vrij ondernemen in winkelstraten’ en de reactie van het college. Bekijk HIER de presentatie die ik over dit onderwerp gehouden heb.

Klik HIER om het voorstel ‘Freezone, haven van de toekomst en innovatieve, regelluwe proeftuin’ te lezen en de reactie van het college op dit voorstel.

Klik HIER om het plan van aanpak te lezen voor de pilot freezone winkelstraten en horeca, dat het college heeft opgesteld op basis van het bovengenoemde VVD-voorstel.

 

In de pers

Twee leuke nieuwtjes over de freezones op 1 dag! Naast de Jan Eef worden ook de Rijnstraat en het Osdorpplein voorgedragen als freezone pilot. En Amsterdam heeft aangegeven mee te willen doen aan een proef van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarbij winkels alcohol en horeca producten gaan verkopen. Dat noemen we in de retail ‘’blurring’’ en wie wil dat nou niet? Een biertje in je favoriete schoenenzaak en een knipbeurt in het café. Items op BNR, AT5, Parool, RetailNews

BNR

AT5

Parool 

Retailnews 

Amsterdam FM

NRC, vrijdag 23 januari 2014

NRC, vrijdag 23 januari 2015

Republiek Parool 24 januari 2015

Republiek 24 januari 2015

Geef een reactie